DNEVNI NOGOMET

Sergej Jakirović: Što je dosad učinio?

Jasno da je prerano suditi o novom treneru, tu je tek nešto više od mjesec dana, ali Sergej Jakirović već je ostavio određen dojam u Zrinjskom, a on je – pozitivan.

Mladen Žižović je dočekan kao igračka ikona Zrinjskog, skoro kao trener koji ne može promašiti – jer tko to ne voli Žižu? Ali nešto jednostavno nije kliknulo kako je trebalo, i on je Pod Bijelim brijegom ostao samo godinu dana  – najavljivani dugoročni projekt je jednostavno gurnut u stranu, a klub se dao u potragu za novim trenerom. Uposlen je četiri godine stariji, ali i dalje mlad trener, Sergej Jakirović, i na njega je bačen teret spašavanja situacije. I on je igračka legenda, u HNL-u, ali ni njemu to neće pomoći podići Plemiće. Trebat će mu dosta znanja i sreće da se sve posloži, a u prvih mjesec dana boravka Pod Bijelim brijegom dao je naslutiti da ide u pravom smjeru, da Zrinjski na taj način vođen, sa šeste jesenske pozicije može skočiti do Europe, možda i više od toga.

Komunikacija mu je bitna

– Svjestan onoga što 115 godina duga tradicija imena Zrinjski i taj posebni dres s lentom predstavljaju kako Mostaru tako i cijeloj Hercegovini, spreman sam dati sve svoje znanje i energiju za boljitak kluba. U svojoj karijeri se uvijek vodim jednostavnim načelima, a to su izvrsnost, strategija i posvećenost, bile su prve Jakirovićeve riječi koje je uputio svima onima koji vole Zrinjski i prije nego je službeno predstavljen.
Odmah je dao do znanja da je otvoren tip, da želi komunikaciju i da će komunicirati. A to je od ove izjave pa nadalje, u tih prvih mjesec dana u klubu, stalno i radio. Konstantno je bio u fokusu, ali uvijek je imao vremena, a to se cijeni – ne samo od strane nas iza tipkovnice, nego i od navijača koji svako malo žele ‘raport’, žele čuti što se događa. Jakirović u tom segmentu nije razočarao, a nije da su svi njegovi prethodnici na klupi Zrinjskog bili takvi. Bilo ih je u vrlo sličnoj situaciji, da su tu također došli kao stranci (iako je Jakirović podrijetlom iz Mostara), da moraju spasiti stvar, ali ipak su izabrali stav ‘ne moram ja nikome ništa govoriti’…

Ne preza se javne kritike

Nadalje, čini se da je i komunikacija s igračima dobra – ovako izvana. Ne nužno u smislu da ih stalno obasipa komplimentima i tako ih drže zadovoljnim, nego na način da ih stalno drži na prstima, kritizira ih i izvan četiri zida.  
– Igrači moraju biti svjesni da su ostali dužni, ispalio je odmah na službenom predstavljanju i tako najavio kako će pristupiti problemu.
Problemu kojeg je zapravo samo morao dijagnosticirati, a kako su pripreme odmicale, mišljenje je iznosio sve češće i glasnije.
– Planirao sam toj petorici dati 60 minuta, ali nisam to više mogao gledati pa sam ih zamijenio nakon 45 minuta, govorio je nakon pobjede protiv Posušja.
Kasnije smo ga upitali je li ta petorica ‘na ledu’…
– Nisam ja nikog prozvao. Vi ste novinari njih apostrofirali. Ako su mi ti stariji igrači ‘li-la’ sa mlađima, onda je sve je jasno, odgovorio nam je.

Mladi igrači, a ne ‘imena’  

Zanimljiv je bio i njegov pristup rješavanju igračke križaljke, odnosno njenoj dopuni – jer ipak je ovo sušni zimski prijelazni rok. U Mostar je doveo devet novih igrača, među kojima jednog povratnika, a samo je jedan od njih došao iz prvoligaša.
– Dobio sam odbijenicu od nekoliko igrača prvoligaške kvalitete – u stilu ‘ne bih ja u BiH’… ali to su već predrasude. Jer tu je 2003. igrao Luka Modrić…. Ja sam birao mlade i gladne igrače za koje smatram da više mogu pomoći nego neka ‘imena’ u tridesetima. Uostalom, možemo vidjeti jesenski dio, kada su igrala ‘imena’ pa smo sada tu gdje jesmo. Ali nema veze. Ja želim samo da je čista glava, da daju sve od sebe.
U tom pogledu, njegov je pristup zapravo donekle i neočekivan – jer navijači su, evo dva tjedna prije početka proljeća, i dalje u čudu, i dalje se pitaju ‘kad će doći to neko zvučno pojačanje?’ Pokaže li se njegov pristup ispravnim, dobit će jako, jako puno bodova.

Jasan plan

Jakirović brzo kontrira, nema što. No, koliko je brz kada zagusti – to ćemo tek vidjeti. A dosad u pripremama takvih situacija nije bilo. No, bilo je nečeg drugog – jasnog plana. Rivali su odabrani da postepeno opterećuju njegov kadar – od Croatije Zmijavaca, preko Junaka, Čapljine, do vrlo dobrog Posušja, a onda i Željezničara. Snaga rivala od tada je padala i padat će do kraja priprema (Sutjeska, Gradina…), ali Jakirović je usprkos osvježavanju u zadnja dva tjedna za generalku odabrao – dvije utakmice protiv Olimpika. Tako će nadolazeće subote kroz par sati priliku opet dobiti svi igrači, a ne samo oni koji će biti u najužem krugu za prvo kolo nastavka i gostovanje Krupe u Mostaru. Nije inzistirao ni na kompliciranim korona-pripremama van zemlje, jer je uvidio da tu u Hercegovini, Mostaru i Međugorju, ima sve što mu treba.
Je li Zrinjski sa Sergejem Jakirovićem dobio sve što mu treba? Odgovor je kada je ova tema u pitanju vrlo jasan i uvijek je isti – pokazat će vrijeme. Ali prvi znakovi su obećavajući…

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]


VEZANO

Široki: U 2023. u vrlo dobrom raspoloženju

urednik

Zrinjski: Jakirović ne bježi od istine, samo traži razumijevanje

urednik

Široki: Zachara tvrdi da ih remi s Krupom nije poljuljao

urednik