DNEVNI LOKALNO VIDEO

Sigurna kuća u Međugorju pomaže majkama i djeci zaboravljenoj od svih

MEĐUGORJE, (FENA) – Za vrijeme pandemije koronavirusa povećao se broj nasilja nad ženama i djecom, kazala je Feni Kristina Pehar, jedna od voditeljica Udruge “Majka Krispina”, sigurne kuće u Međugorju u kojoj trenutno živi sedam žena i troje djece. 

Sigurna kuća pod svoj krov prima djevojke i žene s problemima neželjene trudnoće, nasilja u obitelji i drugim problemima.

Žene u sigurnu kuću dolaze s područja Hrvatske i BiH, a u zadnje vrijeme samo iz naše zemlje.

– Kuća ne naplaćuje smještaj i ne ograničava boravak žena. Dolaze nam žene s različitim nevoljama. Neke se zadrže dan-dva, a neke godinama – kaže Kristina, navodeći primjer žene koja se tu porodila i već je 11 godina s djevojčicom u kući.

Kuća je specifična i po tome što kod nas žena može doći i prije nego prijavi nasilje, dodaje, jer nažalost, kako kaže, država u tom pogledu ne funkcionira adekvatno.

– Dok žena prijavi nasilnika ili prikupi svu potrebnu papirologiju, koju naša administracija zahtjeva, može već biti kasno za nju – naglašava.

U kući su trenutno i dvije majke koje tu borave bez djece, a koja su s očevima jer su one ovisnice pa su zapravo očevi ti koji surađuju u ovom slučaju.

 Pahar navodi i kako su nerijetko žrtve nasilja i žene iz uglednih obitelji.

Naglašava kako su se suočavali i sa situacijama da im nasilnici dođu pred kuću i prijete, no sreća, kaže, imaju odličnu suradnju s policijom koja to odmah riješi.

Ti nasilnici su često žrtve primarnih obitelji u kojima su doživjeli iste ili slične situacije, objašnjava Kristina.

Sigurna kuća “Majka Krispina”, koja je djeluje već 20-ak godina, prima i žene koje se suočavaju s problemom ovisnosti.

Marina (27) štićenica sigurne kuće iz Hrvatske, dolazi iz sedmočlane obitelji, u kojoj je otac tukao i nju i njezinu braću i sestre, a koja je zbog toga utjehu najprije pronalazila u alkoholu pa zatim i u drogi.   

– Kada sam bila dijete doživljavala sam svakodnevno fizičko i psihičko nasilje od oca. Majka je skrušeno godinama molila da otac prestane s tim porocima i domolila se na kraju, ali mi djeca smo već otišli od kuće – priča Marina koja je tu drugu godinu.

Naglašava kako je već u srednjoj školi počela piti, a kasnije prešla na laku i tešku drogu.     

– Nisam se nadala da će me to povesti tako daleko da izgubim sebe. Moja, već dotad, ranjena duša zbog svega u obitelji solila si je rane – objašnjava Marina koja je već pet godina “čista” i tu je u misiji u kući da pomogne drugim ženama koje imaju slične probleme.

Kaže kako se više puta pokušavala preobratiti, no našla se u lošem društvu što joj je dodatno odmagalo u procesu ozdravljanja.  

Na kraju ju je htio ubiti prijatelj s kojim je konzumirala droge. Tak tada se, navodi, osvijestila i riješila stati u kraj porocima te završiti započetu višu medicinsku školu.  

Ističe kako još nije svjesna da se uspjela izvući iz tolikih problema te da sada samo želi pomagati drugima. 

Inače, Udruzi je trenutno prijeko potrebno jedno vozilo kako bi i dalje obavljala nesmetano svoj rad i pomagala ženama i njihovoj djeci koja se nađu u nevolji, zaboravljani i napušteni od svih.

– Jedan automobil nam je potreban jer preuzimamo svu potrebnu skrb za žene i djecu koja nam dođu. Ako žena treba odvjetnika, dijete odvest i vratit iz škole ili, pak, otići doktoru, Udruga sve to preuzima na sebe. Ne možemo ženu stavit na autobus da ide sama rješavati papirologiju ili na liječenje – objašnjava voditeljica Udruge. 

Podsjećamo, zajednica živi i djeluje u Katoličkoj Crkvi kojoj je misija probuditi odgovornost javnosti za nebrigu prema rođenoj djeci i prema nasilju u obitelji.

 Svi koji žele pomoći mogu kontaktirati Udrugu “Majka Krispina” putem Facebook stranice, a oni koji žele novčano poduprijeti rad Udruge donacije mogu uplatiti na račun UniCredit Banke Mostar

SWIFT:UNCR BA 22

BR.RA: 25013741101

IBAN: BA 39 33806048802811191(euro)

3381202201146225 (KM) 

VEZANO

U Međugorju podmetnuta ekplozivna naprava

urednik

Evo što smo zabilježili danas u Međugorju (FOTO)

urednik

GRAŠO UOČI KONCERTA U MEĐUGORJU: RADUJE ME PO PRVI PUTA ZAPJEVATI U HERCEG ETNO SELU

urednik