BIH DNEVNI Posao

Sindikalna potrošačka korpa skočila debelo iznad tri tisuće maraka

Piše: Dragan Bradvica

Iako inflacija ove godine u Bosni i Hercegovini usporava ona je itekako prisutna što svakodnevno vidimo prigodom kupovine namirnica u trgovinama, odlaskom u ugostiteljske objekte, benzinske postaje…

Ono što dio ljudi ispušta iz vida jeste kako kada cijene u 2023. godini rastu po manjem postotku nego je to bio slučaj 2022., one sada rastu u odnosu na izuzetno visoke cijene koje su bile prošle godine.

Dakle, na izuzetno visoke cijene rast od jedan, dva posto znači novo značajno poskupljenje. Uz sve to, veliko je pitanje za vlasti na svim razinama kako je moguće da kada diljem Europe cijene padaju, u BiH one raste? Zbog čega se ne štiti žitelje, a izlazi u susret raznoraznim lobijima koji bjesomučno trpaju milijune i milijune u vlastite novčanike?

Potrošačka korpa

A kako je u BiH stanje najbolje se vidi iz posljednjih podataka Saveza samostalnih sindikata BiH. Naime, sindikalna potrošačka korpa koju su oni izračunali za kolovoz 2023. iznosila je nevjerojatnih 3.322,90 maraka, dok je prosječna plaća isplaćena u FBiH za lipanj 2023. iznosila je 1.262 maraka (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku).Iz SSSBiH podsjećaju da je minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH 596 maraka, te da pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 37,98 posto, a pokrivenost minimalnom plaćom 17,94 posto.

Prigodom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine: prehrana (37,51 posto), stanovanje i komunalne usluge (11,75 posto), higijena i održavanje zdravlja (8,07 posto), obrazovanje i kultura (17,45 posto), odjeća i obuća (15,05 posto), prijevoz (4,15 posto) i održavanje domaćinstva (6,02 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 10 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz SSSBiH.

Rast cijena na godišnjoj razini

Podsjećanja radi, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2023.u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile pad razine za 0,2 posto. Ukoliko pak stvari promatramo na godišnjoj razini stvari su nešto drugačije.

Tako je razina cijena u srpnju 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 4,0 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 8,7 posto, alkoholna pića i duhan za 4,4 posto, stanovanje i režijski izdaci za 7,6 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje doma za 8,7 posto, zdravstvo za 3,1 posto, komunikacije za 1,8 posto, rekreacija i kultura za 6,8 posto, obrazovanje za 2,3 posto, restorani i hoteli za 7,7 posto, te ostala dobra i usluge za 9,8 posto.

VEZANO

Dok traju političke borbe za moć, sindikalna potrošačka korpa iznosi 2.916,90 maraka

urednik