BIH DNEVNI Politika

Sindrom Žepča se uvukao u stožerne redove, glavni smutljivci u Busovači i Mostaru

Opći kaos u Zeničko-dobojskom HDZ-u BiH je, za sada, odljevom velikog broja nekadašnjih stožernikovih uzdanica koje predvode Ivo Tadić, izaslanik u federalnom Domu naroda i Zdravko Marošević, načelnik općine Vareš.    

Bila je to gruba samovolja Dragana Čovića, međutim neki izvori iz Središnje Bosne otkrivaju da je svoje prste u “skrnavljenje“ stranke u dolini Bosne umiješao i Marinko Čavara, nekadašnji dopredsjednik HDZ-a BiH, a odnedavno samo član tog stranačkog tijela.

Navodno je stao na stranu frakcije Mate Zovke i Josipa Martića i mučki sugerirao Čoviću da raspusti zeničko-dobojsku organizaciju i smijeni Tadića i  Maroševića. 

Čavarina uloga

Izvori Dnevnog lista tvrde kako Čavara godinama truje ozračje i u Središnjoj Bosni. Vođen financijskim i kadrovskim interesima nekadašnji predsjednik FBiH bestidno se obračunavao s nekim vrlo uglednim, uspješnim i moralnim stranačkim dužnosnicima u više lokalnih organizacija.         

‘Američki miljenik’, čelnik državnog Zastušničkog doma s “crne liste” Marinko Čavara je prema kronologiji više lokalnih dužnosnika njegove stranke prije nekoliko godina rušio Nikolu Grubešića, praktično svog čovjeka, a sve radi neispunjavanja želja tada njegovoj omiljenoj savjetnici.  Zanimljivo, tu je istu najlojlaniju suradnicu zbog dosada nepoznatog incidenta brutalno politički eliminirao na zadnjim unutarstranačkim izborima.

Za one koji ne znaju Nikola Grubešić je bio neupitno najbolji županijski ministar zdravstva. Nikada nije skrivao emocije prema Središnjoj Bosni pa je čak znao i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću pred Draganom  Čovićem kazati kako mu se ne sviđaju svađe s bošnjakim političarima i da u Središnjoj Bosni treba graditi povjerenje i suradnju s partnerima iz bošnjačkog naroda.  

Naravno, odmazda je brzo stigla. Čović i Čavara su uništili njegovu karijeru. Uz to Čavara se ponio krajnje ljigavo, u nekim krugovima je čak sumnjičio Nikolu Grubišića da mu je smjestio onu famoznu ‘sačekušu’ na autocesti prema Zenici koja nikada nije rasvijetljena.    

Kaos na terenu

Nepomirljivi sukobi unutar lokalnog busovačkog HDZ-a stvorili su vrlo jaku oporbu, a rezultirali najlošijim rezultatom HDZ-a BiH u povijesti. 

Unatoč debaklu, Čavara je na čelu stranke ostavio svoju uzdanicu Mirjanu Plavčić, koja je zabilježila daleko lošiji rezultat nego Suzana Krišto.

Bivši predsjednik FBiH je nakon Nikole Grubešića krenu i na karizmatičnog Mladena Ramljaka, dugogodišnjeg načelnika Kiseljaka i velikog stranačkog  autoriteta na tom području.

U stožernoj stranci otkrivaju kako je baš Mirjana Plavčić bila ta koja je tražila izbacivanje Ramljaka iz HDZ-a. No tu je Čavara udario na zid, pa je tako od prije nekoliko godina i službeno persona non grata u Kiseljaku. Kao što je poznato najjača općinska organizacija Kiseljak uopće ne sudjeluje u radu ŽO HDZ Središnja Bosna.

U međuvremenu je Marinko Čavara založio svoj autoritet člana Predsjedništva HDZ-a BiH Zdenku Džambas s kojom je u tandemu, navodno, pokušavao srušiti mladog načelnika Novog Travnika Stjepana Duju.

U tome naumu nisu uspjeli, Dujo je izborio načelničku poziciju i preuzeo stranku, ali sukob je ostao.

Forsirajući Ivu Šimunovića, Marinko Čavara je zapravo napravio pogubni promašaj u Jajcu kao i u Busovači. U devedesetki zadovoljno trljaju ruke jer je zbog raskola u HDZ-u BiH njihov  Stipe Tokić ostvario povijesni rezultat. Postao je i federalni zastupnik. 

U Vitezu je Čavara na sve načine pokušavao stvarati uticaj ali nikako to ne uspijeva zbog činjenica da Marina Pendeš, bivša ministrica obrane i sadašnja  izaslanica u Domu naroda Parlamenta BiH jako dobro kotira u predsjedništvu stranke, a niti u jednoj varijanti navodno ne vidi Čavaru kao saveznika.

Čavaru su na koncu nedavno sustigle prvo američke sankcije, da bi potom  izgubio i poziciju dopredsjednika HDZ-a BiH. Tu je polugu čvrsto prigrabila Lidija Bradara.

Čavara je toliko bio razočaran da je na jednoj sjednici ŽO HDZ-a BiH, prema  tvrdnjama jednog od nazočnih, poručio kako Dragan Čović treba da „odj…e“ od Srednje Bosne. Tragikomično, a bio je stožernikova ponizna sluga od početka  turbulentne političke karijere.

Pošteni i neopterećeni članovi HDZ-a BiH se jako plaše moćnog dvojca iz Mostara i Busovače. Zaudara opako na prljavštinu.  J. S.