DNEVNI

SIPA pretresa Bosnalijek, akcija i u Hercegovini

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine realizira se policijska akcija u predmetu Bosnalijek, saopćeno je iz te pravosudne institucije. 

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-e, u više gradova u Bosni i Hercegovini, vrše lišenja slobode osumnjičenih i pretrese objekata i prostorija u okviru istrage za koruptivna krivična djela u višemilionskom iznosu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage krivičnih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemilionskom iznosu. 

U okviru predmeta Tužilaštva BiH i partnerske policijske agencije vodili su dugotrajnu istragu u okviru koje je ostvarena međunarodna saradnja sa partnerskim institucijama više država.

Nakon lišenja slobode i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima – navodi se u saopćenju.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros pretrese na sedam lokacija, na području Sarajeva i Konjica, zbog sumnje na organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

– Vrše se pretresi na četiri lokacije pravnih lica i tri lokacije fizičkih lica, u cilju pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz za počinjena krivična djela. Pretresi se vrše po naredbi Suda BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u suradnji sa ministarstvima unutarnjih poslova KS i HNK – kazala je za Fenu glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

Ta akcija je kodnog naziva “Trik”, a sva potencijalna krivična djela povezana su s odredbama Krivičnog zakona BiH.