DNEVNI NOGOMET

Široki: Pecarom zapuhali neki novi vjetrovi

Prošle sezone tek sedmi, bez Europe, već dugo vremena bez trofeja, izvan borbe za naslov. Ima li za Široki nade ove sezone?


Zadnji trofej je osvojen 2017., kada je pospremljena kanta Kupa, dvije titule prvaka BiH došle su već jako davno, 2004. i 2006., a klub se zadnji puta za naslov borio 2014., kada mu je Zrinjski umakao za dva boda. Široki, dakle, već neko vrijeme tumara u nekoj izmaglici, tražeći svjetlo… Potraga već neko vrijeme ne daje rezultate, ali na Pecari se ovog ljeta nešto po tom pitanju ipak događa.

Snažnije financije

Prva i osnovna stvar su financije. Široki ih je duži period imao na solidnoj razini i zahvaljujući tomu dugo slovio za jedan od najorganiziranijih klubova u BiH… što je i sada, samo bez ‘jake pozadine’. No, i to se ovog ljeta mijenja… samo treba vidjeti u kojoj mjeri.
– U skladu s prethodno obavljenim razgovorima i iskazanim zanimanjima širokobrijeških gospodarstvenika možemo potvrditi kako za dvostrukog prvaka Bosne i Hercegovine i trostrukog osvajača državnoga kupa nesumnjivo slijede bolji dani.  Potvrda toga je povratak nekoliko velikih sponzora koji su tijekom protekloga razdoblja, uza sve druge značajne sponzore i podupiratelje, bili važni kotačići u funkcioniranju kluba koji je na ponos brojnih širokobrijeških generacija, poručili su s Pecare.

Masu odlazaka

Dakle, na Pecari opet možda imaju preduvjet stvoriti nešto veliko. Možda, jer nitko nije siguran kako će šef struke Ivica Barbarić, 2006. prvak sa Širokim, složiti novu momčad… koja je uistinu dosta nova, uvelike izmijenjena. Otišla su provjerena imena poput vratara Darija Miškića, zatim Zvonimira Begića i Ivana Ikića, Petra Bosančića, ali i mladi defanzivac Filip Brekalo koji će karijeru nastaviti u Zrinjskom.
– Imamo malo kompliciranu situaciju zbog odlaska velikog broja igrača iz prethodne sezone. Međutim, nema kukanja, moramo se fokusirati na igrače koje imamo. U svakoj liniji tražimo pojačanja i nastavljamo raditi. U skladu s time ćemo i slagati momčad za predstojeću sezonu, izjavio je na početku priprema šef struke Barbarć kojem je uskoro uslišana želja pa je dobio barem po igrača u svakoj liniji. Brdo novih igrača

Tako su redom na Pecaru ovog ljeta sletjeli Bruno Oliveria, Petar Turković, Tomislav Knežević, Ilan Pejić, Ivan Pranjić, Cyrille Kpan, Mate Šuto, Renato Josipović, Ilija Bagarić, a 17-godišnji Petar Kolenda potpisao je prvi profesionalni ugovor. Za brzanca iz Burkine Faso, Kpana, na Pecari kažu da je najveće otkrivenje priprema, no i njega, ali i sve ostale, treba staviti u funkciju momčadske igre, a koja pak mora biti usklađena s klupskim ciljem. Jasnim klupskim ciljem. I tu dolazimo do malog problema.

Nejasne ambicije

Na Pecari su skoro pa postali poznati zbog izjave ‘ako nam se ukaže prilika…’. A ustvari to i nije klasična izjava, nego iskaz ambicija. Sramežljiv iskaz, vrlo, vrlo neodređen. Poprilično oportunistički. Sve su to epiteti koji ne opisuju klub/momčad koja zna što želi, a koji/koja tako onda i ne može do nekog cilja. Barem ne jednom kontroliranom putanjom.
I tu Uprava treba napraviti rez. Udariti šakom o stol i najaviti već neki cilj, napad na trofej, napad na oba trofeja… ne samo napad na Europu koji se nekako očekuje, Europu u koju izlazi sve više klubova koji joj donedavno nisu mogli primirisati (Velež, Tuzla). U tom će slučaju i struci na čelu s Barbarićem biti lakše usmjeriti momčad koja bi pak trebala imati solidne uvjete.

…………………

TROFEJI ŠIROKOG

Premijer liga BiH
Prvaci 2X: 2004., 2006.
Kup BiH
Osvajači 3X: 2007., 2013., 2017.
Prvenstvo Herceg Bosne
Prvaci 5X: 1994., 1995., 1996., 1997., 1998.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Zrinjski: Jedna stvar i dalje ne štima

urednik

Velež: Ozljede i nedostatak jednog stopera najviše brinu Dudića

urednik

PL: City kasnim golom u Prijedoru vratio prednost Zrinjskog na plus deset

urednik