DNEVNI

Sjednica Vlade FBiH online, svi ministri će na testiranje

Nakon što je objavljeno da je bio u kontaktu s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, a za kojeg je potvrđeno da je pozitivan na koronavirus, postavilo se pitanje zdravstvenog stanja člana Predsjedništva BiH. S tim u svezi, član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je u izjavi za Fenu da će opet pristupiti testiranju na  koronavirus. “Kao i u ranijim slučajevima, ispoštovat ću procedure i opet ću pristupiti testiranju. Nemoguće se ne izložiti riziku ako se krećete“, naveo je Komšić.

Federalni ministar Edin Ramić mijenjat će na Kolegiju Vlade FBiH entitetskog premijera Fadila Novalića, koji pozitivan na koronavirus, potvrđeno je za ‘Dnevni avaz’ u Vladi FBiH. Zbog Novalićeve odsutnosti, ali i informacija da će članovi cijelog njegovog Ureda, kao i ostali ministri u Vladi FBiH, morati na testiranje, sjednica u četvrtak najvjerojatnije će biti održana online, kao što je bio slučaj na početku pandemije. Za sada nije odlučeno tko će voditi Vladu dok nema Novalića. U igri su, oddaje ‘Avaz’, dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača. Zavod za javno zdravstvo SŽ-a sada prati sve kontakte kako bi se utvrdio cijeli krug osoba koje su bile u kontaktu s Novalićem. Testiran je i ministar branitelja Salko Bukvarević, čiji je test negativan.

Naime, u ponedjeljak je objavljeno da je nalaz testiranja potvrdio da je premijer Federacije BiH Novalić pozitivan na koronavirus ali i da je dobrog zdravstvenog stanja, bez jačih simptoma, te da komunicira telefonski sa suradnicima. Novalić je testiran isključivo na osnovu toga što je prve simptome, ispoljene jedino u vidu lagano povišene tjelesne temperature, osjetio nakon sudjelovanja u Maršu mira, upriličenom u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici. Sve ostale sudionike Novalić je pozvao da se, iz preventivnih razloga, također testiraju. U osvrtu na činjenicu da je premijer FBiH Novalić pozitivan na koronavirus i da se sumnja da se zarazio upravo prilikom Marša mira, Organizacijski odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica poručuje da je učinio sve da ovogodišnje obilježavanje godišnjice, uključujući i Marš mira, bude realizirano prema svim važećim epidemiološkom mjerama.

VEZANO

U svijetu više od 46 milijuna osoba zaraženo koronavirusom

urednik

Dr. Stevanović: Umro je mladić od 26 godina bez kroničnih bolesti

urednik

New Delhi ukinuo nedavno uvedena pravila za oboljele od Covida-19

urednik