AUTO DNEVNI

Škoda Vision IN: Vizija koju čeka blistava budućnost

Škodina tvornica snova, kako Česi od milja zovu njen dizajnerski studio, predstavila je novi koncept Vision IN. Podsjećamo da su nas Česi od 2014. godine do danas počastili sa šest atraktivnih koncepata od kojih su mnogi postali velikoserijski modeli.

 Novi dizajnerski jezik češke kompanije promoviran je 2014. godine sa Vision C kupe limuzinom nakon koje su došla dva SUV modela: Vision X iz kojeg je nastao velikoserijski Kamiq i Vision S, koji je bio preteča raskošnog Kodiaqa. Iz Vision RS modela nastala je Scala, dok su električni koncepti Vision iV i Vision E još uvijek sajamski eksponati. Najnoviji Vision IN koncept već sada izgleda kao 90% gotov proizvod, a namijenjen je tržištu Indije sa kojim Škoda namjerava u budućnosti da anulira pad prodaje na za nju veoma bitnom kineskom tržištu.

Da bi u tome uspjeli, Česi moraju da postignu idealan balans između atraktivnog izgleda, suvremene multimedije i cijene, što su tri najvažnija faktora za kupce u Indiji. Koncept Vision IN razvijen je na MQB A0 IN platformi, koju Volkswagen koristi za gradske i subkompaktne modele.

Sa dužinom od 4,26 metara Vision IN je dimenzijski i gabaritno sličan Škodinom najmanjem SUV modelu Kamiqu, koji je dugačak 4,24 metra. Osim što bi trebao biti uzorno komforan, interijer je zamišljen i kao spoj suvremenih rješenja poput digitalne instrument ploče, koja se projektuje na zaslonu visoke rezolucije, dok će na sredini biti veliki 12,3-inčni na dodir osjetljivi zaslon multimedijalnog sustava, koji u Indiji dobiva sve više na značaju.

Mogućnosti povezivanja sa pametnim uređajima bit će na razini europskih modela, jer Škodina multimedija podržava Apple Carplay i Android Auto aplikacije. Ipak, u najpovoljnijim verzijama treba očekivati analogne instrumente i manji centralni zaslon, jer je Škodina vizija da početna cijena Vision IN modela bude između 11.000 i 13.000 eura kako bi bio konkurentan.

Podsjećamo da prosječna cijena novih vozila u Indiji startuje od 7.000 eura pa naviše. Velikoserijska verzija Vision IN koncepta trebalo bi da bude predstavljena do početka 2021. godine, kada je planiran i start njene proizvodnje.

VEZANO

NOVITET Jeep Grand Cherokee Trailhawk, luksuz s terenskim ambicijama

urednik

NOVITET – Audi R8… Monstrum skrojen po starom receptu

urednik

Raste broj punionica za električne automobile

urednik