DNEVNI ZDRAVLJE

Službena statistika borbe protiv pandemije: Evo gdje je BiH…

Prema zvaničnim podacima o broju osoba zaraženih koronavirusom na milijun stanovnika, Bosna i Hercegovina se, zaključno sa 5. lipnjom 2021. godine, nalazi na 55. mjestu u svijetu, iza svih zemalja regije i većine država Europske unije.

U Bosni i Hercegovini su koronavirusom zaražene 62.633 osobe na milijun stanovnika.

Srbija je na 28. mjestu sa 81.974 slučaja na milijun stanovnika, Hrvatska na 21. mjestu sa 87.561 slučajem, Slovenija na osmom sa 122.748 slučajeva, Sjeverna Makedonija na 38. mjestu sa 74.597 slučajeva, te Crna Gora na drugom mjestu sa 158.867 slučajeva na milion stanovnika.

Poređenja radi, koronavirus se u odnosu na Bosnu i Hercegovinu mnogo brže širio u zemljama poput Češke, Švedske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Nizozemske, Belgije, Francuske, Portugala, Mađarske, Švicarske, Španjolske, Austrije i Italije.

Za razliku od ove statistike, koja ide u prilog kvaliteti poduzetih mjera s ciljem sprječavanja širenja virusa, statistika koja se odnosi na broj smrtnih slučajeva na milijun stanovnika smjestila je Bosnu i Hercegovinu pri sami vrh svjetske liste.

Visoka smrtnost

U odnosu na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su od posljedica koronavirusa preminule 2.874 osobe na milion stanovnika, lošiji su samo Peru sa 5.564 smrtna slučaja na milijun stanovnika i Mađarska sa 3.096 slučajeva na milijun stanovnika.

Visoka smrtnost je zabilježena i u državama poput Češke, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Slovačke, Brazila, Belgije, Slovenije i Italije, u kojima je registrirano više od 2.000 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika.

Negativna statistika Bosne i Hercegovine i visoka pozicija na listi zemalja s najvećom smrtnošću na milijun stanovnika ponajviše je posljedica smrtnosti u entitetu Republika Srpska.

U tom su bosanskohercegovačkom entitetu od početka pandemije do 5. lipnja 2021. godine registrirane 64.174 osobe zaražene koronavirusom, te 3.723 smrtna slučaja uzrokovana virusom. U Federaciji Bosne i Hercegovine je u istom periodu registrirana 133.531 zaražena osoba i 5.345 smrtnih slučajeva.

To u praksi znači da je u entitetu Republika Srpska preminulo 0,3 posto ukupnog broja stanovnika, odnosno jedna od 17 zaraženih osoba. S druge strane, u Federaciji BiH je preminulo 0,24 posto ukupnog broja stanovnika, odnosno jedna od 25 zaraženih osoba.

Posmatrano po županijama u Federaciji Bosne i Hercegovine, najviša smrtnost je u Zeničko-dobojskoj, Srednjobosanskoj i Posavskoj županiji, a najmanja u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj županiji i Županiji Sarajevo.

Fena