DNEVNI

Službeno predali zahtjev za smjenu Košarca

Zastupnici BH bloka danas su u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podnijeli zahtjev za iniciranje glasanja o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i to na način da se glasa o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca. Zahtjev su potpisali i zastupnici Nezavisnog bloka, PDP-a i SDS-a.
Povod je njegovo prisustvo na slavlju u sarajevskom restoranu Golf-Klub čime je prekršio mjere propisane za suzbijanje pandemije korona virusa.
“Ministar Staša Košarac je svojim činom pokazao nepoštivanje zakonskih  propisa te direktno doveo u opasnost zdravlje građana Bosne i Hercegovine. Osim toga, građanima je poslao poruku da u Bosni i Hercegovini postoji  nedodirljiva politička elita za koju ne važe zakonski propisi niti je na dometu pravosuđa, čime je narušen i ugled institucije kojom rukovodi, ali i ugled zemlje u cjelini”, kažu u priopćenju iz Naše stranke i navode da je navedenim postupanjem imenovani počinio radnje koje imaju obilježja krivičnog djela prema Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine –  član 225: “Ko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ  zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili  drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa  zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom  zatvora do jedne godine.”
Pandemija je stanje nesreće u kojem je provođenje propisanih mjera  prioritet, a članovi najviših državnih organa to svojim primjerom moraju pokazati.
“Odgovor Parlamentarne skupštine na ovakvo ponašanje mora biti smjena  ministra Košarca. Svrha smjene nije samo kazna za ministra. Ona mora biti opomena svim ostalim ljudima na odgovornim pozicijma, prije svega nama,  zastupnicima građana. Smjena ministra Košarca mora se desiti i kao važan  korak ka vraćanju povjerenja građana u institucije sistema. Ako većina odluči suprotno, ona poručuje isto što i ministar Košarac – da  je iznad zakona te da je, ako pripadate odgovarajućoj političkoj opciji,  moguće čak i nekažnjeno svjesno ugrožavanje zdravlja građana”, zaključili su iz Naše stranke. 

VEZANO

SKANDAL: Košarčeva žena tvrdi da ima ljubavnicu, Aleksandra Pandurević da je i nju udario

urednik

ŠAROVIĆ DODIKU: Uzalud šalješ Košarca u Zagreb

urednik

Četvorka s Radončićem, Hadžikadićem i Šepićem prerasta u ‘sedmorku’!

urednik