DNEVNI RUKOMET

Smajlagić isprofilirao neke nove snage BiH

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je solidnom igrom u Prištini pokazala i u novom sastavu kojim raspolaže izbornik Irfan Smajlagić da je bolja od Kosova savladavši domaćina sa 25:22.

U meču 3. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine naš A tim je ipak još jednom pokazao velike oscilacije u igri, ali je domaćin bio te razine kvalitete da ipak nije mogao ozbiljnije dovesti u pitanje pobjedu bh. tima. S druge strane nisu Kosovari bili ni bezazleni jer su u 41. minuti poveli jedini put na utakmici sa 17:16. Naši potom prave seriju od 6:0 koja je bila ključna za trijumf.

Kod našeg tima u napadu su se izdvojili Senjamin Burić, Marko Panić i Mladen Bošković sa po 5 golova, Admir Ahmetašević je imao 10 uspješnih intervencija. U redovima Kosova Dernit Tahirukaj ja zabio 6 golova.

Smajlagić je u utakmici uspio promovirati neke od igrača koji dosad nisu imali preveliku minutažu. Iako je tu odavno, Admir Ahmetašević dosad nikad nije imao takvu minutažu, a pokazao se jako dobrim golmanom sa 10 zaustavljenih udaraca. Desno krilo Mladen Bošković iz Izviđača je zabio 5 golova, a veliku ulogu u trijumfu imali rukometaši poput Vladana Lončara, Milana Vukšića i Amira Muhovića.

Bh. timu ostaje još jedan meč sa Kosovom u nedjelju (17 sati) u Tuzli u kojem će kao zadatak imati eliminirati Kosovo iz utrke za treću poziciju. Podsjećamo, četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije (iz osam skupina) također će putovati na EP. Za plasman na EP, Zmajevi će međutim morati nešto napraviti i protiv ekipa sa prve dvije pozicije skupine 7, Crne Gore i Slovenije. Er.B.

Edin Klis napustio pripreme

Lijevi bek Zagreba, Edin Klis, je stigao na pripreme reprezentacije, ali je već poslije prvog sastanka napustio hotel u kojem su reprezentativci boravili u Tuzli. Nije odradio nijedan trening sa ekipom.

 – Imao sam konflikt s izbornikom Smajlagićem, tako da nisam bio u sastavu za Kosovo. Ne bih ništa komentirao oko incidenta. To je situacija koja je bila neugodna za mene i odlučio sam se udaljiti. Nekom sitan, nekom bitan konflikt. Preko nekih stvari ne želim prelaziti i zato sam otišao. Nemam neki stav o tome kako dalje, vrijeme će pokazati, ali trenutno nemam ni truni grižnje savjesti zbog ove odluke. Vraćam se klupskim obvezama u Zagrebu, izjavio je Klis.

SKUPINA 7

1. Crna Gora   2          2          0          0          20        4

2. Slovenija     2          2          0          0          13        4

3. BiH 3          1          0          2          -16       2

4. Kosovo       3          0          0          3          -17       0

3. kolo

Kosovo – BiH 22:25

Crna Gora – Slovenija            sinoć

4. kolo (nedjelja)

BiH – Kosovo 17.00

Slovenija – Crna Gora            18.30