DNEVNI

Smijenjena Gordana Tadić

Članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) izglasali su danas konačnu odluku kojom se Gordana Tadić premješta s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužiteljstva.

VSTV je odlučivao nakon žalbe Vlade Adamovića, punomoćnika Gordane Tadić, na odluku Drugostupanjske disciplinske komisije VSTV-a kojom je Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice zbog disciplinskih prekršaja.

Šest članova Vijeća glasalo je za smjenu, pet protiv i jedan suzdržan, priopćio je predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija tokom sjednice VSTV-a.

Disciplinskom tužbom iz travnja ove godine Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužiteljstva raspoređuju u rad tužiteljima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova točka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužiteljstva BiH, primjenom odredbi Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužiteljstvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužitelja (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova točka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale točke proveden postupak.

Tadić se na čelu Tužiteljstva BiH nalazi od rujna 2016., prvo kao vršitelj dužnosti prije nego što je zvanično izabrana na funkciju 2019. godine.

Njen rad kritiziran je u nekoliko međunarodnih izvještaja zbog sporog procesuiranja ratnih zločina, visoke korupcije i netransparentnosti rada Tužiteljstva.

Izvor: BIRN/Detektor.ba

VEZANO

Tadić razgovarala s Brammertzom

urednik

Propao Mektićev prijedlog zakona o VTSV-u

urednik

Tadić pozvala na dodatni angažman u procesuiranju ratnih zločina

urednik