DNEVNI

SNSD i HDZ BiH PROTIV: Vijeće ministara i dalje ‘spava’, a izaslanici odbijaju izmjene Zakona o PDV-u

Piše: Dragan Bradvica

Nakon sjednice koja je održana 14. veljače Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine napokon je održao sjednicu na kojoj su odbili razmatranje dopuna Zakona o porezu na dodatnu vrijednost. Prijedlog je oboren sa osam glasova izaslanika SNSD-a i HDZ-a BiH.

Zastupnički dom je ranije je usvojio dopunu zakona koja se tiče pomicanja roka za podnošenje prijave za uplatu PDV-a u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH i to donošenjem privremene odluke o pomicanju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na razdoblje koji ne može biti duži od 90 dana. Izmjena predviđa i da Vijeće ministara BiH može produžiti rok na dodatnih 90 dana.

Izaslanici SNSD-a i HDZ-a BiH su odbili ovaj prijedlog jer smatraju kako bi se ovim zakonom napravilo više štete nego koristi, kako nisu napravljene nužne analize te u velike financijske probleme gurnuti niže razine vlasti.

Izaslanici SDA i oporbe smatraju kako bi prihvaćanje ovih izmjena bilo najmanje što se moglo uraditi kako bi se pomoglo gospodarstvu i žiteljima ali se dio vladajuće koalicije samo brine da vlasti imaju novac u proračunima i da nemaju nikakvu solidarnost s gospodarstvom.     

Različiti pogledi

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denis Zvizdić (SDA), koji je i predlagač izmjena navedenog zakona, kazao je kako on ima visok stupanj žurnosti jer je ovaj prijedlog jedan od rijetkih mjera za pomoć gospodarstvenicima u doba pandemije. Pojašnjava kako je Hrvatska još početkom četvrtog mjeseca usvojila izmjene svog poreznog zakona, a isto je uradila i Srbija.

– Neophodno je da institucije BiH započnu sa usvajanjem ekonomskih mjera za pomoć gospodarstvu, a ovaj zakon ima taj cilj. I u tome se u stvari ogleda njegova žurnost, jer bi se njegovim usvajanjem povećala likvidnost gospodskih subjekata za otprilike 150-200 milijuna maraka sredstava koja bi ostala u novčanim tijekova i pomogla gospodarskim subjektima da sačuvaju gospodarske tijekove i radna mjesta, naveo je Zvizdić. Dodaje kako BiH ima najkraći rok na PDV u Europi te je pozvao sve da izađu iz proračunskog komfora.

Nikola Špirić (SNSD), prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, istakao je da je napravljeno mnogo propusta prilikom pripreme ovog prijedloga.

– Potrebno je da imamo mišljenje Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje. Ovo je važno jer su članovi Upravnog odbora i ministri financija entiteta. Dobro bi bilo da imamo numeričke podloge koje će nas opredijelili da radimo dobar posao. A vidio sam da se mnogi ne slažu sa ovim prijedlogom, pa čak i iz poslovne zajednice. Ono što mene interesira jeste kako prolaze izvoznici u ovom prijedlogu. Oni su već platili PDV, pogoršava se njima likvidnost, kazao je Špirić.

Dodaje kako se Vlada RS se ne slaže se ovim prijedlogom jer bi doveo do derogiranja prihoda nižih razina vlasti, što bi stvaralo dubinsku nelikvidnost u sustavu te je i za Vijeće inozemnih investitora ovaj prijedlog neprihvatljiv. Njegova stranačka kolegica Dušanka Majkić podržala je to da o bilo kakvim izmjenama oko PDV-a mišljenje mora dati Upravni odbor UNO-a.

– Svaki put pred izbore se pojavi neka stranka koja izlazi sa ovakvim prijedlozima kako bi glasačima pokazala kako je samo njoj stalo i kako samo oni brinu. Smatram da ovo ne treba podržati, istakla je Majkić.

Lazar Prodanović, također izaslanik SNSD-a, mišljenja je da nema elementarne pretpostavke Zvizdićev prijedlog dobije podršku jer se radi o sustavnom zakon. Pojašnjava kako više od 70 posto svih proračuna svih razina vlasti čine neizravni porezi.

Važni samo proračunu ali ne i žitelji

Izaslanica HDZ-a BiH Lidija Bradara tvrdi da ovakve zakone treba predlagati Vijeće ministara BiH.

– Činjenica je da bi svaki zakon trebao imati financijski, društveni, socijalni, sindikalni ili politički aspekta a kod ovog prijedloga to ne vidim. U ovom zakonu ne vidim ništa osim jedne vrste populizma. Jedno piše u tekstu ovog zakona, a drugo u obrazloženju. Zakon je donesen još 2005. ili 2006., ako ga treba mijenjati onda to treba uraditi sistemski. Ovako možemo imati nesagledive posljedice. Naš klub ovo neće podržati, zaključila je Bradara.

Bakir Izetbegović (SDA), drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, pozvao je da se ovaj prijedlog podrži te kako je o njemu postojao konsenzus i na kraju prošlog mandata Vijeća ministara BiH. Pojašnjava kako bi njegovim usvajanjem gospodarstvo dobilo 20 dana više i jasno je kako bi pogodio javni sektor.

– Ali realni sektor je mnogo više pogođeniji od javnog sektora, u realnom sektoru su plaće niže za 30 posto nego u javnom. Uz to, ukoliko ne pomognemo realnom sektori niti javni sektor neće dobro, kaže Izetbegović.

Njegov stranački Amir Fazlić pozvao je delegate da podrže ovaj prijedlog tvrdeći kako je Zvizdić bio je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH i mjerodavan je da predlaže ovakve zakone.

Izaslanik SDS-a Mladen Bosić istaknuo je kako Zvizdićev prijedlog ima namjeru pomoći gospodarstvenicima te uopće on nije trebao biti predlagač nego je to trebalo učiniti Vijeće ministara BiH.

– Svi smo u velikim problemima, cijeli svijet će pogoditi velika ekonomska kriza i sve države prave kratkoročne i dugoročne planove oporavka. Nažalost, Vijeće ministara nije ništa uradilo u ovom razdoblju pa kada nisu spremni odgoditi uplatu samo za 20 dana onda je više nego jasno da neće učiniti ništa. Ljudi ove zemlje trebaju se zabrinu šta ih čeka u budućnosti. Ja shvaćam da je ovaj prijedlog imao namjeru pomoći gospodarstvenicima jer to oni sami traže. Oni koji neće glasati za ovaj zakon kažu da će to loše uticati na niže razine vlasti. Znači, brinete se o tome kako će uticati na vlast, a ne kako će uticati na ljude i one koji žive od svog rada, poručio je Bosić.

Izaslanik SDP-a Denis Bećirović također smatra kako je u vrijeme krize Vijeće ministara BiH trebalo predložiti niz prijedloga koji bi smanjili negativne efekte na gospodarske subjekte. To je, kako nastavlja, učinio Zvizdić i on će podržati tu inicijativu jer je pokušaj amortizacije ogromnih ekonomskih udara i može olakšati opstanak na tržištu za brojne kompanije.

Zlatko Miletić, neovisni izaslanik, također je pozvao prijedlog izmjena zakona te pozvao vlasti da pomognu gospodarstvu. 

Rasprava Izetbegovića i Čovića o raspodjeli novca MMF-a

Raspravu izaslanika u Domu naroda o zahtjevu Zastupničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o PDV-u je obilježila diskusija o raspodjeli novca MMF-a.

– Kada su u pitanju sredstva MMF-a, mi smo postili dogovor. Prvo je bilo Pismo namjere koje je usuglašeno u prostorijama Delegacije EU-a, a onda je bio jedan politički dogovor da se novac koji pripada FBiH podijeli između FBiH i kantona po 50 posto. Ne može Vijeće ministara BiH kazati kako će se dijeliti novac u FBiH. Ne znam zašto se insistira na tome da Vijeće ministara BiH raspoređuje novac u FBiH, što nije po Ustavu i zakonima, upozorio je Izetbegović.  

Pozvao je ministra financija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu da predloži ustavnu i zakonitu odluku o raspodjeli novca MMF-a.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović (HDZ BiH) zatim je kazao da je raspodjela tog novca dogovorena na sastanku u Delegaciji EU-a u BiH, uz prisustvo američkog veleposlanika.

– O raspodjeli smo već pričali tisuću puta. Fiskalno vijeće je donijelo odluku onako kako smo se mi dogovorili. Ovo nije klasičan aranžman MMF-a, sredstva koja smo dobili zbog našeg nadmudrivanja nisu na raspolaganju. Odluka Fiskalnog vijeća se treba do kraja provesti, izjavio je Čović, koji je kazao da se već duže vrijeme pokušava optužiti Bevanda da on blokira, što, tvrdi on, nije istina.

Replicirajući Čoviću, Izetbegović je kazao da je aranžman sa MMF-om u ovom trenutku najvažnija stvar u BiH, te da su stvari vrlo jasne te je potrebno pratiti Ustav i zakone.

– Ne možemo gospodin Čović i ja narediti nadležnoj razini, a to je federalna razina, kako će podijeliti sredstva. Mi smo se dogovorili da pokušamo pomoći u dogovoru o raspodjeli i taj dogovor je postignut. Ne možemo da budemo majstori pravljenja komplikacija. Narodu je potrebno 330 milijuna eura. Nadležna razina donijela je odluku. Proslijedite sredstva nadležnoj razini, izjavio je Izetbegović.

VEZANO

Zeljko i Marić: Došli smo do kompromisnog rješenja

urednik

Danas sastanak radne skupine izaslanstava HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a

urednik

Egzodus Hrvata i pandemija koronavirusa jedina izborna prijetnja po HDZ BiH

urednik