DNEVNI NOGOMET

SP 2022: Hrvatska od 17 sati protiv Kanade; Ništa nije izgubljeno, ali…

Startni bod protiv Maroka nije ni uspjeh, niti katastrofa, bio je to ako ništa – povratak u realnost. Realnost gdje će i slijedeći rival u skupini, iako bez renomea, biti zahtjevan. U Hrvatskoj se već u nedjelju moraju trgnuti misle li dalje.

– Nisam prezadovoljan bodom koji smo osvojili, malo smo razočarani jer želimo više. Nismo sretni kad igramo neodlučeno, ali igrali smo protiv dobrog protivnika, koji je bio organiziran i opasan. Dobro smo odradili defanzivni dio, ali nismo prema naprijed uspjeli napraviti puno. Imali smo nekoliko situacija, ali dobro su nas zaustavili u srednjem dijelu.
Bio je to sukus razmišljanja Zlatka Dalića nakon Maroka, nakon onog otvaranja kampanje na Mundijalu. Nakon blijedih 0:0 i partije Vatrenih u kojoj smo vidjeli više manjkavosti nego dobrih strana. Pa ipak, ništa nije izgubljeno. Jer u nedjelju čeka Kanada. Ali već to će biti utakmica koja se mora dobiti, s obzirom na prikazano s obje strane – to neće biti lagana zadaća.


Dosta neraspoloženih


– Nismo pružili Maroku nikakvu izgledniju priliku, ali smo u otvaranju bili prespori, bilo je premalo dubinskih lopti. Premalo rizika, premalo lopti prema veznjacima, pa su se Luka i Kovačič morali spuštali po loptu. Na Brozu se vidjelo da nema utakmica. Dobro su ga čuvali, ocijenio je Dalić koji je zasluge za duel bez golova dijelom pripisao i protivniku.
– Htjeli smo prevagu u veznom redom, ali to smo preslabo radili, bilo je premalo riskantnih lopti, lopta je bila prespora. Međutim, ponavljam, Maroko je bio brz, discipliniran, teško je bilo probiti taj blok. I mi smo zakazali, ali je Maroko bio dobar defanzivno.
O tome više nije trebalo pričati. O Maroku, njihovoj disciplini. Sve je jasno. No sve baš i nije najjasnije kada se osvrnemo na partije pojedinaca u Dalićevom timu – partija protiv Maroka po tom pitanju nije baš bila reprezentativna. Bilo je previše neraspoloženih. Ne jedan-dva igrača, nego dosta njih od kojih su neki nezamjenjivi, mora ih se istrpjeti…

Broz koji više nije ‘epic’

Jedan je igrač baš odskakao atipičnom partijom. Marcelo Brozović – u Italiji jedno vrijeme poznat kao Epic Brozo. U Katru ne djeluje sav svoj. Ozljeda je ostavila traga.
– Na Brozu se vidjelo da ima premalo utakmica, vidio se taj problem. Njegov mu čuvar nije dao pristup, odradio je dobar posao. Nije bilo potrebne okomice i riskantnih lopti. Lopta je puno išla između dva stopera. Iskreno, naši su bekovi zakazali, analiza je pokazala da su istrčali malo. Ali dogodila se njihova dobra igra i naš manjak odlučnosti. Mi smo zakazali, ali bio je i dobar Maroko, ponovio je šef Vatrenih koji može biti zadovoljan tek zbog činjenice da se Nikola Vlašić nije teže ozlijedio.
Tu je, naravno, uskočila priča o sastavu, o promjenama. – Nikola je napravio pregled, nije ništa opasno. Prvo ćemo analizirati Kanadu pa ćemo vidjeti, prokomentirao je pa fokus prebacio na Kanađane.
Kanađane koji su se u svojoj premijeri na ovom Mundijalu prikazali u sjajnom svjetlu. Belgija, trećeplasirani tim iz Rusije od prije četiri godine, minimalno ih je savladala, a Kanađani su uz to promašili penal.

Kanađani ‘trebali pobijediti’

– Trebali su pobijediti, bili su bolja momčad. Napadački su orijentirani, igrali su visoki pritisak. Izgubili su utakmicu iz jedne pogreške. Očekuje nas opasan protivnik. Pokazali su puno više nego na posljednjim utakmicama. Moramo biti oprezni, nema lakog protivnika u našoj skupini. Znamo naš cilj, moramo igrati bolje nego protiv Maroka, ocijenio je Dalić pa se nadovezao na izjavu kanadskog izbornika Johna Herdmana koji je nakon poraza od Belgije rekao svojim igračima kako će ‘sje*ati… Hrvatsku’.
– Vidio sam, svatko od nas ima svoj način komunikacije. Gospodin se tako izrazio, to je njegov pravo, nećemo se na to osvrtati. Moramo na terenu pokazati da smo bolja momčad, moramo na terenu govoriti. To nas može samo motivirati, ne smijemo prihvatiti negativnu priču na terenu, nećemo se na to bazirati, poručio je.

Kako probuditi iskru?

Da, Dalić pokušava biti realan, ne pompozan… i to je dobra stvar. Ali isto tako, ne možemo pobjeći od dojma da je primoran tako komunicirati s medijima. Jer obećevati brda i doline – jednostavno nije u stanju. Hrvatska protiv Maroka bila je sjena Hrvatske iz Lige nacija, da ne govorimo o nastupima u Rusiji. Nedostajalo je ono nešto, iskra… ali to sve može leći na svoje mjesto kada i ako dođe ta jedna dopbra partija. Može zvučati kao kreiranje atmosfere na silu, ali nekada je jednostavno tako.
I iz tog razloga Kanada je prilika, motiv za dizanje. Utakmica koja može dosta promijeniti. Hoće li tako biti, hoće li Dalić uspjeti probuditi iskru u Vatrenima i kako, stvari su o kojima može samo spekulirati. Do kojih je zapravo i teško doći. Morao bi nešto mijenjati, čisto da razbije letargiju, a hoće li to možda značiti da ulogu startera podari Livaji ili možda Petkoviću, a ne Kramariću, hoće li Pašalić biti starter na ušrtb ipak načetog Vlašića, hoće li možda Stanišić krenuti na beku umjesto Juranovića?
Jedno je sigurno – to što učini u nedjelju, moglo bi odrediti Dalića na ovom prvenstvu.  Njega i put Vatrenih.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

Standings provided by SofascoreVEZANO

HNS: Savršen rujan

urednik

EURO 2020: Je li ovo sastav koji će Dalić od 18 sati poslati na Furiju?

urednik

Vatreni počeli pripreme za Euro, Dalić fokus stavlja na taktiku

urednik