DNEVNI NOGOMET

SP 2022: Svijet iznenađen, Japanci nisu

‘Znamo kako igra Hrvatska, ali izgubiti nakon što smo pobijedili Njemačku i Španjolsku, bilo bi razočaravajuće.’

Riječi su to Takefuse Kuba, 21-godišnjeg veznjaka Real Sociedada. Japanskog Messija. Očito je da respektira Vatrene, ali kao i svi Japanci – jako je, jako odlučan.

To je njihova glavna odlika, a kada na nju dodate kvalitetu naglašenu članstvom podosta reprezentativaca u europskim klubovima, dobijete vrlo, vrlo nezgodnog rivala. Rivala kojeg su mnogi uoči prvenstva doživljavali kao naivnog, prije svega zbog dojma s prethodnog SP-u u Rusiji. No, taj se dojam pokazao do kraja pogrešnim.

Jer Japan je u Katar donio ne samo taktiku, nego i taktičku dubinu.

– Iznenađeni ste?, pitao je njihov kapetan Maya Yoshida novinare u Katru.
– Mi nismo, dodao je.

Tipično japanski. Jer oni su očito znali što mogu, samo što ostatak svijeta, nogometna Europa, nije bio spreman na to. Ključ je, kaže defanzivac Yuto Nagatomo, smirenost i fokus izbornika Hajimea Moriyasua… vrline koje je očito prenio na teren.

– Čak i kada je Španjolska imala jako puno posjeda, morali smo ostati pozitivni, ne dozvoliti da nam se uvuče nervoza. Moriyasu nam je rekao da ćemo dočekati svoje šanse preko kontranapada i mi smo mu vjerovali.

Zvuči kao reprezentativni primjer istočnjačke mantre, koji mi u ovom dijelu svijeta, očito drukčije odgajani, dobrim dijelim doživljavamo kao – neutemeljeni optimizam. Ali oni se ne daju smesti.
– Prošli smo grupu jer smo svi vjerovali, pojasnio je napadač Freiburga, Ritsu Doan.

– Rekao sam svima da je naš cilj osvojiti naslov prvaka svijeta. Ne šalim se kad kažem da je to naš cilj. I mislim da sad svi vjeruju u to, dodao je najbolji japanski strijelac.

S. N.

VEZANO

SP 2022: Dalić sutra testira pred Maroko… za koji već zna ključ

urednik

Zmajevi nisu gdje bi željeli biti: Bez izbornika, ždrijeb čekaju u 4. šeširu

urednik

Hrvatska: Prvi put svezali četiri službena poraza

urednik