DNEVNI

Španjolski premijer posjetio Mostar

Španjolski premijer Pedro Sanchez i mostarski gradonačelnik Mario Kordić položili su u subotu vijence ispred spomenika poginulim španjolskim vojnicima na najvećem trgu u Mostaru.

Zatim su se uputili na kratki sastanak u Gradskog vijećnici, a posjetiio je i Stari grad.

Najveći mostarski trg od 1995. godine nosi ime Španjolski trg u čast 21 španjolskom vojniku, koji su poginuli od 1992. do 1995. u redovima međunarodnih vojnih snaga u mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini. Nakon što je Trg u potpunosti rekonstruiran i obnovljen, španjolskim vojnicima podignut je spomenik.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je tijekom kratkog sastanka u subotu u Gradskog vijećnici španjolskom premijeru Pedru Sanchezu poklonio monografiju “Mostar u slici i riječi” te ključeve Grada Mostara.

Španjolski premijer ranije se u subotu sastao u Sarajevu s članovima Pedsjedništva Bosne i Hercegovine kada je poručio da je osobno i sentimantalno vezan za BiH, ali isto tako da Španjolska pruža podršku teritorijalnom integritetu BiH, kao i ulasku BiH u EU.

Svoju turneju po zapadnom Balkanu Sanchez je započeo u petak, a pored Bosne i Hercegovine posjetit će i Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju kako bi podržao ovih pet zemalja na njihovu putu prema Europskoj uniji.