DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Status kandidata nećemo dobiti niti ove godine?

Hearing of Oliver VÁRHELYI , Commissioner-designate, Neigbourhood and Enlargement - Arrival - Opening statement - Q&A session

Piše: Dragan Bradvica

Ukoliko govorio o europskom putu Bosne i Hercegovine osnovno je pitanje za sve u zemlji kada ćemo dobiti status kandidata a na njega ovom trenutku nitko nema odgovor. Ipak, iz dana u dan je nažalost sve vidljivije kako se to neće dogoditi niti tijekom 2020. godine. To će biti samo još jedan šamar svima nama jer će do tada četiri države zapadnog Balkana već pregovarati a na dnu ćemo ostati mi i Kosovo, koje još uvijek nije niti priznato od pet zemalja članica Europske unije.

 Iako sam status kandidata ne znači mnogo, mada bi nam olakšao pristup raznim fondovima, to bi značilo ipak tračak nade u bolju budućnost i možda sve u BiH natjeralo na dodatne napore u rješavanje 14 prioriteta i više od 100 mjera iz Mišljenja Europske komisije. Ovako ćemo i dalje mnogo pričati a malo raditi.

Rad na prioritetima

A kako se nekom napretku ne možemo nadati do kraja godine jasno je kazao i Olivér Várhelyi, povjerenik EU za politiku proširenja i susjedstva. Radi se o osobo koja se svojski trudi pomoći svim zemljama regije na europskom putu i ima velike planove. Radi se o velikom prijatelji cijelog zapadnog Balkana i snažnom zagovaratelji zadnjeg širenja Unije. U intervjuu za DW kazao je kako ne smatra da je BiH ‘fenjeraš’ na putu ka EU

– Otkako je konačno formirana vlada, odmah su donesene ozbiljne odluke. Prije nekoliko dana vladi je pošlo za rukom da se dogovori o svih 14 pitanja koje je BiH morala uraditi prije nego postane kandidatkinja za članstvo u EU. Sada smo usvojili konkretan raspored. Mi smo sastavili listu od 14 zahtjeva, koji bi morali da se ispune na putu ka članstvu. To što se ovdje krenulo naprijed ulijeva mi nadu da ću veoma brzo krenuti u razgovore sa vodstvom u BiH. Trebalo bi da ostvarimo napredak, iako možda ne do kraja godine, ali napredak ostaje moj osobni cilj, kazao je Várhelyi.

Dakle, više nego jasna poruka da do kraja godine ne očekujemo napredak a kada ona dolazi od osobe koja je vrlo optimistična i koja na sve moguće načine pokušava ‘pogurati’ BiH korak bliže EU onda je jasno gdje se nalazimo danas. Naravno, ne radi se o nikakvog iznenađenju s obzirom da BiH ne radi ništa kako bi ispunila ono što se stavlja pred nju, a EU će u sljedećem razdoblju pojaviše se brinuti o ekonomskom oporavku i ‘geopolitičkoj igri’. Nitko ozbiljan nema vremena za svakodnevne političke sukobe i svađe, paralizirani sustav i korupciju koja se otela kontroli.

Pomoć gospodarstvu

Govoreći općenito o odnosima EU i zemalja regije, Várhelyi vjeruje da je pandemija još više ojačala obaveze prema zapadnom Balkanu.

– Ukoliko pogledate šta mi sada radimo, vidjet ćete kako smo u svih šest država odmah poslali praktičnu pomoć. Od prvog dana smo u kontaktu kako bismo im pomogli u krizi. Drugi središnji element je naravno neophodnost da se sada strateški investira u regiju. To važi kako za politiku, tako i za gospodarstvo. Mogli bismo, a i trebalo bi da mnogo više učinimo u gospodarskom smislu. Nadam se da ću u tom pogledu dobiti jasne smjernice šefova država i vlada, naglašava Várhelyi za DW.

VEZANO

26 članica EU usvojile Deklaraciju o kulturi u vrijeme pandemije

urednik

EU pruža podršku BiH u upravljanju migracijama sa dodatnih 25 milijuna eura

urednik

Postoji prostor za dalje unapređenje saradnje između oružanih snaga Rusije i BiH

urednik