DNEVNI

Stipe Prlić novi predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Na Saboru Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) u BiH danas je izabran novi predsjednik Stipe Prlić i dopredsjednici Petar Matanović i Marinko Pejić.(Foto FENA/Amer Kajmović)

 Na Saboru Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) u BiH danas je izabran novi predsjednik Stipe Prlić i dopredsjednici Petar Matanović i Marinko Pejić.

– U svom radu nastojat ću da pozicioniram HNV u BiH da ima važniju ulogu u bosanskohercegovačkom društvu. Također, zalagat ću se za vrijednosti zbog kojih je osnovan HNV kao prva nevladina organizacija s hrvatskim predznakom u BiH. Samim osnivanjem HNV-a dali smo jasnu poruku da smo za mir, da svi ljudi u ovoj našoj domovini žive ravnopravno koliko je to što više moguće i nismo za produbljavanje nacionalnih podjela – izjavio je novinarima Stipe Prlić.  

HNV smatra da izmjene Ustava i Izbornog zakona trebaju biti u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strazbura (Sjedić-Finci i drugi), te s međunarodnim konvencijama o zaštiti ljudskih prava.

U tom pogledu, smatra Prlić, po zakonu koji sada predlaže Hrvatski narodni sabor (HNS) ne bi se mogli izabrati predstavnici hrvatskog naroda tamo gdje ne prelaze 5,8 posto stanovništva.

– Mislim da je sa tim prijedlogom zakinut veći broj Hrvata u BiH, koji žive u dijelovima gdje su u manjini. Umjesto da o njima vodimo računa, mi vodimo računa o zapadnoj Hercegovini. Ja sam tamo zaštićen u svakom pogledu i ne vidim nikakav problem za nas, gdje smo u većini. Isto tako ne bi trebalo da bude bilo ko bez zaštite tamo gdje je manjina – poručio je Prlić.  

Zaključci u vezi Izbornog zakona i ustavnih promjena koji su razmatrani usaglasit će se na osnovu diskusija na Saboru i tek onda ponuditi javnosti.

Također, na današnjem Saboru izabrana su i dva nova člana Upravnog odbora Zlatko Kovačević i Đuro Kesić.