DNEVNI

Što donosi hercegovački ‘korona zakon’?

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u petak je u Mostaru usvojila Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa na području te županije. 

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg prije sjednice je još jednom kazao kako se radi o kvalitetnom zakonu koji će sanirati posljedice krize.

Pomoć gospodarstvu

”Od početka sam upozoravao kako će federalni “korona zakon”, u obliku u kojem je usvojen, glavninu tereta krize prebaciti na županije, gradove i općine. HNŽ se predloženim zakonskim rješenjem postavila krajnje odgovorno, potpuno razumijevajući financijsku situaciju u pojedinim gradovima i općinama. Županija je preuzela subvencioniranje najniže plaće za desetak tisuća pogođenih radnih mjesta u ugroženim gospodarskim sektorima, čime izravno rasterećujemo naše jedinice lokalne samouprave od ovoga iznimnog financijskog izazova”, pojasnio je Herceg.

On je naglasio kako će se ovim Zakonom osigurati i subvencije u gospodarstvu, uz jasno definirane uvjete. Utvrđena su oslobađanja od određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta (oslobađanje od plaćanja dijela tekuće koncesijske naknade i naknade za zakup poljoprivrednoga zemljišta, oslobađanje od plaćanja boravišne pristojbe i članarine Turističke zajednice te oslobađanje od plaćanja drugih administrativnih pristojbi), kao poticaj gospodarstvu i povećanje konkurentnosti na tržištu. Objasnio je također kako je u zakonu predviđeno i otvaranje kreditne linije s Razvojnom bankom ili nekom drugom poslovnom bankom, a kreditni portfolio je 20 milijuna maraka, što je ugrađeno u rebalans proračuna. On je objasnio da će se uštede realizirati na materijalnim troškovima, izdacima za nabavku opreme, smanjenje izdataka za komunalne usluge, za energiju i drugih sredstava, a razni projekti koji su trebali zaživjeti neće biti realizirani.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago rekao je kako će na narednoj sjednici Skupštine biti usvojen rebalans proračuna kojim će se osigurati sredstva za realizaciju spomenutoga zakona.

”Ono što je najbitnije u zakonu je subvencioniranje najniže neto plaće za sve poslovne subjekte koji su imali zabranu rada za vrijeme pandemije koronavirusa i formiranje fonda kojim će se subvencionirati kamate za sve poslovne subjekte koji bi se u narednim razdoblju kreditno zaduživali kod razvojne banke ili nekih drugih poslovnih banaka”, kazao je Špago.

Nepravedan zakon

Zastupnik SDP-a BiH u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević naglasio je kako je zakon nepravedan i bez ikakve financijske procjene. Smatra kako se određene stvari u zakonu moraju popraviti. Žuljević ističe da kriza nije pogodila sve sektore na isti način, pa ona ne može biti unificirana već se mora napraviti sustavna analiza.

”Ono što smo predložili u amandmanima je da u postojećem proračunu postoji dodatnih 10 milijuna maraka koji se mogu prebaciti na stavku fonda, zato što smatramo da ne postoje paralelne potrebe financiranja bilo kakvim poticajnim načelima u ovoj godini, kada se spašavamo da zadržimo ono što u ovom momentu imamo kao dio ekonomskog sustava” kazao je Žuljević.

On je mišljenja kako je nesustavan pristup u rješavanju ove krize jer sada u FBiH “imamo jedan dio mjera s razine F BiH, a jedna dio s razine županije”.

VEZANO

Zakazana sjednica Skupštine HNŽ

urednik

Herceg: Učenici u školske klupe, studenti na fakultete

urednik

Herceg: Povećanje broja novozaraženih rezultat nepoštivanja mjera

urednik