BIH DNEVNI

ŠTO NAKON IZBORA? Građani ipak vjeruju u bolje sutra

Izbori u Bosni i Hercegovini održani jučer velika su nada za građane. Za neke (možda i prekrupne riječi) i referendum za budućnost zemlje duboko ogrezle u kriminalu i nepotizmu, koji svake godine napuste tisuće i starih i mladih.

Kako će nam biti nakon 2. listopada?

Ovo pitanje smo postavili jučer građanima u Mostaru, Čapljini i Stocu, te dobili odgovore na osnovu kojih smo zaključili da u populaciji podjednako vladaju optimizam i pesimizam.

-Mora biti bolje. Od ovoga posljednjih godina ne može. Rijetko što je funkcioniralo. Mnogo mržnje, mnogo nepodnošljivih riječi i tonova u javnom prostoru. Došla sam podržati mlade ljude. Treba nam nova energija. Nova snaga, rekla nam je Lidija koja je jučer glasovala u Čapljini u zgradi Osnovne škole.

Ima i pesimističnih

I njezin suprug se složio. Vjeruje da će biti bolje i da vrijeme loših politika prolazi. Mladi moraju dobiti priliku i mora ih se privoliti da ostanu.

-Ne dozvolimo da postanemo zemlja staraca. O tomu često slušamo. Vjerujem da će odziv birača biti
dobar. Bez toga, teško da će se stvari mijenjati, kazao nam je.
O mladima je uglavnom govorio i Fahrudin u Stocu.

-Samo mladi! Vidite, otišlo ih je stotine tisuća. Na njihovoj pameti danas napreduju Norveška, Njemačka, Švedska… Ne znaju ovi naši s njima. Ne znaju oni nikomu osim sebi. Daj ti njima sve i onda još na sve to ukradi, pokradi… Ja se nadam da dolazi vrijeme promjena. Mladi ljudi nam trebaju za bolje sutra ove zemlje, kaže nam.

Zanimljivo je bilo razmišljanje jednoga od Stočana koji je govorio o međunacionalnim podjelama.

-Svi smo u bunkerima i danas. Neću reći u torovima. Nišanimo se i sad, samo bez oružja, rekao nam je.
Uslijedilo je pitanje hoće li se stvari nakon jučerašnjih izbora promijeniti na bolje, pa neočekivan odgovor: “Neće! Ne vjerujem. Sve ostaje isto. Neki stend baj. Nećemo umirati od gladi, ali nema ni blagostanja. Osim za ove koji tri deceniju jašu. Ipak sam izašao na izbore. Smatram da je to itekako važno. Nije lijepo žaliti se i kukati, a onda ostati kući i ne glasovati, rekao nam je naš sugovornik.

Izborni zakon
Najzad anketirali smo i Mostarce.

-Glasujem za promjene. Bit će bolje. Vjerujem da hoće. Vrijeme je. Moramo svi izaći. Očekujem veću izlaznost, to je prvi preduvjet za promjene. Svi koji nismo zadovoljni stanjem moramo glasovati, kazala je Muniba Grebić.
Mato je zorom nakon što je ubacio svoj listić u kutiju pristao odgovoriti na naše pitanje.

-Očekujem da nam bude bolje. Moramo biti optimisti. Neke stvari u ovoj zemlji se moraju mijenjati. Moramo se više poštovati. Ne treba da jedni drugima biramo predstavnike, da se dodatno pravi jaz među nama. Svi moramo imati jednaka prava. To je prva stvar, ostalo će doći s vremenom, smatra on.

Pravo glasa u Mostaru imalo je nešto više od sto tisuća birača, u Čapljini 22 tisuće, a u Stocu – njih 11 tisuća.
H. Ž.

VEZANO

ZASTUPNIK U NJEMAČKOM PARLAMENTU: Ishod izbora u Hrvatskoj može biti dobar primjer i za BiH

urednik

Izbori 2008. u Mostaru: SDA dobio bitku, HDZ rat

urednik

Javnim resursima i izazivanjem netrpeljivosti do dolaska na vlast

urednik