DNEVNI NOGOMET

Što se Zrinjskog tiče, Mostarski derbi može doći

Uvijek je to bila nezgodna utakmica, to gostovanje u Trebinju, a i sada je to bio slučaj – kada je Zrinjski na Police došao kao izraženi favorit. I baš zato Pod Bijelim brijegom mogu biti vrlo zadovoljni minimalnom pobjedom – između ostalog, jer je ona na najbolji mogući način najavila gradski derbi.
Juranović je u 27. minuti utakmice na Policama zabio, Bilbija u završnici spasio ta tri boda – nakon što je izbio loptu izbio s gol linije Zrinjskog, a Kukić već bio savladan. To je otprilike ono najvažnije iz ovog povratka Plemića na trebinjski stadion, na kojem su prethodno ovom vikendu zadnji puta igrali 2014. To i greda Zrinjskog, kao i nekoliko jako dobrih prilika koje Bilbija nije uspio pretvoriti u gol. S obzirom na sve, bila su to višestruko tri važna boda.

‘Trebali prije riješiti susret’

– Kontrolirali smo cijeli susret, trebali smo ga prije riješiti, konstatirao je šef struke Sergej Jakirović nakon minimalca.
– Jer nakon propuštenih prilika, Bilbija je imao tri, a imali smo i gredu, uvijek nešto može zalutati… srećom Bilbija je to očistio s linije, dodao je šef Plemića pa istaknuo detalj koji nije olakšao put do pobjede.
– Nije lako ovdje igrati na ovom malom terenu.
Kako god bilo, malen teren, niz propuštenih prilika i ostali detalji koji nisu pomogli, ipak nisu spriječili Plemiće da ostvare tri boda – u vrlo važnom trenutku, u vrlo specifičnim okolnostima u kojima greške mogu biti skupe.

Dobar trenutak za derbi

Bila je to pobjeda koja je došla nakon dva vezana remija, bila je to utakmica koju je Zrinjski ‘morao’ dobiti, bio je to duel koji je na odgovarajući način najavio – Mostarski derbi. Mostarski derbi koji je trebao biti odigran u 2. kolu, no Velež ga je zbog Europe odgodio, a naknadno je pomjeren na ovu srijedu. Nikada nije idealan trenutak za gradski derbi, uvijek je to utakmica koja na površinu izbaci tenzije i koja kao takva traži hladnu glavu, ali za Zrinjski vjerojatno dolazi u dobro vrijeme. Plemići su nastavili s partijama prije pauze, s tim da su ovog puta rezultat u odnosu na dva zadnja kola digli na višu razinu. Ohrabrili su se, ali sada je tu i pitanje potrošnje u dva blisko vezana susreta. Pitanje kadra, sastava.

Memija i Sabljić
U Trebinju je Jakirović na travnjak Polica poslao respektabilan sastav, a opet – i na klupi je bilo igrača koji će svojim ulaskom doprinijeti kvaliteti. Bašić, Malekinušić, Savić, sva trojica starteri iz prošlog kola i gostovanja na Mokrom docu, priliku su dobili kao zamjene, što je još jednom dokazalo širinu kojom Jakirović sada raspolaže, a koju su raširila dva nova debitanta. Kerim Memija i 18-godišnji junior Franko Sabljić. Memija je odradio dvadesetak minuta umjesto Bekića ne lijevom beku,  Sabljić zamijenio lijevokrilnog strijelca Juranovića. Iako je i bez njih Jakirović imao na raspolaganju dovoljan broj kvalitetnih igrača, njihov ulazak na popis igrača koji su unutra, koji igraju i igrati će, ohrabrenje je – posebno u ovakvim periodima kada se u sedam-osam dana odigraju tri utakmice.

Kako odvagati sastav

A baš takav zgusnut period Zrinjski čeka ovog tjedna. Evo sada, u srijedu, Pod Bijeli brijeg stiže Velež, a za vikend prijedorski Rudar. Jasno, Velež je u fokusu, zbog težine koju derbi nosi sa sobom, ali prije svega zbog toga što je to prva slijedeća utakmica. A važno je i to što bi Velež i ove sezone mogao biti konkurent u borbi za Europu. Dakle, i Mostarski će derbi, kao i gostovanje u Trebinju, biti višestruko važno, a detalj koji će najviše ‘brinuti’ struku uoči tih 90 minuta sa gradskim rivalom, jeste sastav. Sastav koji sam po sebi ne bi trebao biti problematičan, ali kojeg će, da bi se na najbolji način izgurao ovaj zgusnuti period, trebati pažljivo odvagati.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]


VEZANO

Zrinjski: Jakirović uoči Borca tvrdi da je napravljen veliki pomak u igri…

urednik

Zrinjski: Hoće li se Sloboda išta pitati Pod Bijelim brijegom?

urednik

Kup: Zrinjskom najteži rival na putu popravljanja CV-a

urednik