DNEVNI

Što su rekli Krišto i Plenković nakon sastanka u Zagrebu?

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je govorio o posjeti predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto (HDZ) Hrvatskoj. Ovo je prva službena posjeta Krišto jednoj zemlji, kao predsjedavajuće Vijeća ministara.

Plenković je najavio nastavak unapređenja odnosa dvije države u svim aspektima te je nekoliko puta ponovio spremnost njegove države da Bosni i Hercegovini pomogne da što prije započne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, tj. da što prije postane članica Unije. Smatra da je Hrvatska među zaslužnima što je Bosna i Hercegovina dobila status kandidatkinje za članstvo u EU.

Najavio je da će u julu ove godine biti održana zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Zadovoljan je ekonomskom saradnjom te je istakao važnost saobraćajnog povezivanja, što se prije svega odnosi na autoput Koridor 5C.

Hrvatski premijer je također ponovio da njegova zemlja neće postavljati fizičke barijere na granici s Bosnom i Hercegovinom u borbi protiv nezakonitih migracija.

“Politički stav vlade jeste da niti želimo, niti ćemo graditi barijere na granici. To je naše čvrsto opredjeljenje. Umjesto izgradnje takvih prepreka, kojima bi se nužno utjecalo na dinamiku odnosa naših ljudi i naroda, želimo unaprijediti saradnju naših policija i tehničko-tehnoloških aspekata u suzbijanju nezakonitih migracija”, naglasio je.

Poručio je da Hrvatska očekuje da Bosna i Hercegovina omogući jednakopravnost naroda.

“Naša politika je politika jednakosti konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini”, rekao je.

Očekuje nastavak da vladajući na državnom nivou u Bosni i Hercegovini nastave pregovarati o izmjenama Izbornog zakona kako bi svi konstitutivni narodi, a prije svega, kako je rekao, Hrvati imali pravni okvir za poštene izbore. To se za njega prije svega odnosi na izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Smatramo da praksa, koju smo vidjeli u zadnjih pet izbornih ciklusa, četiri puta se desilo da je predstavnika iz reda hrvatskog naroda, na osnovu jasnih izbornih rezultata, birao drugi većinski narod i to nije dobra praksa”, konstatovao je Plenković.

Kako je kazao, takvo nešto se nije moglo naslutiti 2006. te da je pozicija Hrvatske čvrsta, s respektiranjem institucija Bosne i Hercegovine.

Istakao je da su razgovarali i o pomoći Bosni i Hercegovini u opskrbi plinom. Kao cilj je naveo da se nastave razgovori u smislu Južne interkonekcije za spomenuti energent. Poručio je da je na bh. vlastima da stvore pravne pretpostavke za to.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto otišla je u službenu posjetu Hrvatskoj gdje se sastala sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kazala je kako je ova posjeta “izraz dobrih odnosa dobrosusjedskih”. Istaknula je zalaganje Hrvatske za evroatlantski put BiH i zahvalila Plenkoviću za angažman hrvatske vlade u dobijanju kandidatskog statusa.

Zatim je Krišto govorila o politici u BiH i dešavanjima koja se očekuju danas odnosno, o sjednicama Parlamenta FBiH na kojem se odlučuje o imenovanju rukovodstva FBiH, a koje će biti održane danas.

“Sjednicom stvaramo pretpostavke za izbor (pot)predsjednika što je pretpostavka za formiranje vlasti na nivou FBiH. Želim reći da to treba biti plod legitimnih političkih predstavnika i u okviru Dejtona. Nakon uspostave vlasti trebamo krenuti s onim što su naše preuzete obaveze”, rekla je ona.

Nastavila je o unutrašnjoj politici BiH pa je tako kazala kako joj je drago što su potpisani programski ciljevi na državnom nivou te istaknula na čemu su insistirali.

“Jedno od ključnih i prioritetnih pitanja za cijelu BiH su ograničene promjene Ustava BiH i Izbornog zakona prema kojem moramo provesti odluke Ustavnog suda BiH i evropskog suda u BiH. Predsjedništvo i domovi naroda jamče opstojnost i sigurnost i evropsku budućnost BiH”, kazala je.

Na pitanje novinara da li je nova državna većina otvorenija od prethodne za izmjene Izbornog zakona po volji Zagreba i hrvatskog naroda, Krišto je odgovorila da to još ne zna, dok je Plenković kazao da je to unutarnje pitanje kojim treba da se bavi BiH, a ne Hrvatska.

“To podrazumijeva provedbu odluka, to je interes prije svega BiH i svakog konstitutivnog naroda, ali želim reći da po pomenutm odlukama hrvatski narod nije jednakopravan u pogledu izbora političkih predstavnika i to treba biti fokus interesa. Da li je novo vrijeme za odnose u novoj većini ne znam, želim samo reći da nije bilo problema da ovo pitanje dogovorimo, ono je dio smjernica i načela. Obavezali smo se da ćemo intenzivno raditi na pronalasku ovih rješenja”, navela je Krišto.

Kaže kako rješavanje tog pitanja otvara prostor za odblokiranje reformskih procesa u drugim poljima u smislu da će imati više vremena baviti se drugim stvarima nakon što to riješe.

Govorili su i o južnoj interkonekciji. Plenković je kazao da će Hrvatska pomoći BiH u realizaciji tog projekta, a Krišto je govorila o potencijalnim preprekama.

“Ja ću na tome insistirati, ja sam prva među jednakima i postoje nadležnosti. Postoje neka otvorena pitanja, ali ona nisu sporna. Uvjeren sam da će se sva pitanja s vremenom riješiti. Južna interkonekcija je prioritetno pitanje pogotovo u ovom vremenu izazova. Moramo stvoriti pravne pretpostavke za donošenje potrebnih odluka u Vijeću ministara. Prije toga naravno trebamo postići politički konsenzus. To je prioritet i za mene i za cijelo Vijeće ministara”, zaključila je ona.