DNEVNI

Stoltenberg: Produbljujemo našu suradnju, naš politički dijalog i našu praktičnu suradnju

Piše: Dragan Bradvica

[email protected]

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg jasno je poručio prigodom prve službene posjete Bosni i Hercegovini kako ovaj savez ostaje da predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu.

Nastavlja kako je s bh. dužnosnicima razgovarao o sigurnosnoj situaciji u BiH i regiji uz poruku kako ‘saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje, ali su istovremeno zabrinuti secesionističkom i retorikom podjele, kao i vanjskim utjecajem, posebno Rusije.

– To prijeti da potkopa stabilnost, oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i na napretku jer je to ključno za stabilnost i sigurnost zemlje. Nama je izuzetno važno i izuzetno smo predani stabilnosti i sigurnosti ove regije. Vi znate da je NATO predan godinama stabilnosti u vašoj državi koja ima veliki značaj kako za vas tako i za cijelu regiju zapadnog Balkana. Stoga produbljujemo našu suradnju, naš politički dijalog i našu praktičnu suradnju, poručio je Stoltenberg.

Značajna suradnja

Naveo je da NATO stožer Sarajevo pruža podršku misiji Europske unije Altea, te kako NATO i saveznici ostaju predani uspjehu te misije i pozdravljaju jednoglasno usvajanje produžetka te misije u Vijeću sigurnosti UN-a. U tom kontekstu ističe kako podržavaju naša reformska nastojanja, kao i paket za izgradnju obrambenih sposobnosti. To će, kako nastavlja, ojačati sposobnosti BiH da odgovori na prirodne i druge katastrofe, kao i u oblasti cyber sigurnosti.

– Svaka zemlja ima pravo izabrati vlastite sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane, kaže Stoltenberg, te izrazio pohvale BiH na uspjehu koji je postigla na svom putu ka EU.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto rekla je da je s glavnim tajnikom NATO-a razgovarala o pitanjima od zajedničkog interesa, a koja su vezana za stabilnost i sigurnost u BiH i regiji.

– Suradnja sa NATO-om nama pruža priliku za unapređenje sigurnosti i jačanja obrambenih kapaciteta, kroz sudjelovanje u mirovnim misijama gdje unapređujemo sposobnost naših oružanih snaga. Upravo ti elementi omogućavaju da odgovorimo na izazove prijetnje kao što su terorizam i organizirani kriminal, izjavila je Krišto.

Uspostavljanje konsenzusa u BiH

Stava je kako suradnja s NATO-om izravno utječe na modernizaciju institucija i procesa u BiH, kao i na provođenje društvenih reformi. Naglasila je da postoji odluka da se BiH integrira u NATO, što bi našoj zemlji dalo priliku da se integrira u europske strukture, a što je ključno za njenu stabilnost i prosperitet. Zahvalila je Stoltenbergu na paketu pomoći institucijama i vlastima BiH radi jačanja naših obrambenih kapaciteta, u vrijednosti između 48 i 53 milijuna eura.

– Odnosi se na devet projekata iz oblasti obrambenog sektora i tri projekta iz oblasti sigurnosnog sektora. Projekti se mogu implementirati u narednih pet godina. Nastavit ćemo raditi na poboljšanju suradnje s NATO-om, što podrazumijeva rad na izradi programa reformi, što je jedan od prvih zadataka od kako se konstituiralo Povjerenstvo za suradnju s NATO-om, rekla je Krišto. BiH će na taj način uskladiti obaveze sa obavezama NATO članica.

Ustvrdila je kako će se u BiH aktivno raditi na uspostavljanju konsenzusa kada je u pitanju suradnja sa NATO-om, što se podudara sa osiguranjem mira, stabilnosti i sigurnosti u BiH i regiji.

Schmidt i Stoltenberg razgovarali o sigurnosnim izazovima u BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se sa Stoltenbergom kako bi razgovarao o sigurnosnim izazovima u BiH i na području zapadnog Balkana. Visoki predstavnik je zahvalio glavnom tajniku na kontinuiranoj posvećenosti NATO-a ovoj regiji. Schmidt je istakao strateški značaj euroatlantskih integracija za BiH, ističući njihov pozitivan utjecaj na sigurnost, ekonomski razvoj i ukupnu stabilnost.

– Samo funkcionalna država može završiti proces integracija, rekao je visoki predstavnik, dodajući da je u tom pogledu NATO nezamjenjiv partner BiH.

– EUFOR i OHR su stoga još uvijek potrebni. Misija EUFOR-Althea mora zadržati svoj puni mandat i kapacitet da u kratkom roku rasporedi trupe. Procesi europskih integracija i implementacije Daytona međusobno se ne isključuju i nisu kontradiktorni. Naprotiv, oni su komplementarni i uzajamno se podržavaju, ako se njima upravlja na koordiniran način, kazao je.

Visoki predstavnik je nadalje naglasio važnost rješavanja izazova kao što su politička nestabilnost, spori reformski procesi i korupcija, dodajući da BiH treba biti sposobnija da se nosi s izazovima kako bi podržala jačanje sigurnog okruženja za sve svoje građane. Za postizanje uspjeha potreban je jedinstven angažman međunarodne zajednice i zajednički napor svih domaćih aktera.

– Današnji razgovori pokazuju postojanje zajedničkog opredjeljenja za jačanje sigurnosne strukture u Bosni i Hercegovini, kao i cjelokupne stabilnosti zemlje kako bi mogla biti spremna za buduće članstvo u EU. Prepoznajemo važnost kontinuiranog dijaloga i saradnje u cilju rješavanja složenih izazova s kojim se ova regija suočava, zaključio je visoki predstavnik Schmidt.

Uloga visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta u sigurnosti regije je veoma važna i ne smije da se potkopava je to BiH vraća unazad. Ovo je, nakon sastanka sa Schmidtom, poručio Stoltenberg.

Članovi Predsjedništva BiH kao da nisu bili na istom sastanku

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je susret članova Predsjedništva BiH sa Stoltenbergom bio prilika da se iznesu stavovi i da su od njega dobili poruke da sve što se događa u BiH treba da se riješi na domaćoj razini.

Cvijanović je poslije radne večere sa Stoltenbergom rekla da tema susreta nije bila članstvo BiH u NATO savezu i da je glavni tajnik rekao kako je to stvar opredjeljenja svake države i da NATO nikada ne vrši pritisak. Prema njenim riječima, sklonjene su u stranu sve spekulacije oko kojih su se ovdje koplja lomila nekoliko godina.

– Mislim da oni duboko razumiju situaciju u BiH kada je u pitanju to neslaganje. Rekla sam da smo opredijeljeni da razvijamo suradnju sa NATO-om onako kako smo se dogovorili, da nema suglasnosti kada je u pitanju članstvo, rekla je Cvijanović.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio se Stoltenbergu na prihvaćanju poziva da u 2023. posjeti BiH, kao i na iskrenoj podršci BiH i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO. Tijekom razgovora Bećirović je poručio da u vezi pitanja kretanja države BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme i da u Zakonu o obrani BiH u članu 84. precizno piše sljedeće: ‘Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti obrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a’. 

Bećirović je upoznao Stoltenberga s trenutnom situacijom u zemlji i napadu organa vlasti bh. entiteta RS na ustavni poredak naše zemlje. On je rekao da je važno zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se država BiH mogla posvetiti EU i NATO integracijama.

VEZANO

Stoltenberg: NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu (VIDEO)

urednik

Glavni tajnik NATO-a u ponedjeljak u Sarajevu

urednik

Stoltenberg danas stiže u BiH, planirana radna večera s članovima Predsjedništva BiH

urednik