BIH DNEVNI

Stoltenbergov pomoćnik šokiran sigurnosnom situacijom u BiH, traži jačanje snaga EUFOR-a

Njemačka novinarka Adelheid Wolfl se, u analiziza njemačko izdanje lista Der Standard, naslovljenoj ‘Dodik nastavlja podizati tenzije u BiH’, osvrnula na sigurnosnu situaciju u našoj zemlji te iznijela određene podatke koji nisu bili poznati ovdašnjoj javnosti.

Autorica je analizirala prosvjede održane pod sloganom “Granica postoji”, koji su održavani na međuentitetskoj liniji, povećan broj napada na povratnike u Republici Srpskoj, te prijetnje uhićenjem visokog predstavnika, koje je uputio predsjednik RS-a Milorad Dodik, ali ih je ubrzo povukao.

Prema njezinim tvrdnjama, na prosvjedima upriličenim na međuentitetskoj liniji nije sudjelovao veliki broj Srba jer mnogi žele živjeti mirno s ostalim ljudima.

Novinarka Wolfl navodi da dva savjetnika vezana za sigurnosni aparat Srbije rade za ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića i da je uloga osigurati ako u vanrednom stanju institucije ne budu mogle zaštititi državu. U analizi se, nadalje, konstatira da su snage EUFOR-a slabe i da broj njegovih pripadnika ne bi bio u stanju zaštititi stanovništvo.

Prema navodima Wolfl, Thomas Goffus, pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, bio je tijekom nedavnog posjeta šokiran sigurnosnom situacijom u BiH.

Kako se tvrdi, Goffus je izjavio da nije mislio da je situacija tako ozbiljna te je pozvao na žurno povećanje broja vojnika EUFOR-a za barem 1.000 pripadnika. Iz tog bi razloga, kako se dodaje, uskoro trebao održati i sastanak Vijeća NATO-a i Europskog političkog i sigurnosnog odbora, ali mnoge snage u EU ozbiljnost situacijepokušavaju umanjiti.

Na koncu se upozorava na mogućnost da Rusija na Vijeću sigurnosti UN-a blokira produženje mandata EUFOR-a, a da period do dolaska NATO postrojbi Dodik iskoristi za proglašenje neovisnosti, koju bi priznala Ruska Federacija.