DNEVNI Politika

Strani suci moraju ostati u Ustavom sudu

Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kojim se želi izbaciti strane suce iz ovog suda, sigurno neće proći Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je Džemal Smajić, izaslanik u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda bh. Parlamenta.

– Nema drugog rješenja nego da tri delegata iz Kluba Bošnjaka ne dođu ili da napuste sjednicu. Tada ne bi bilo kvoruma. Mislim da će tako i biti. Iako bi to bila blokada rada Doma naroda, usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH kakav želi SNSD bi išlo na štetu države, rekao je Smajić.

Sud po etno principu

Pojasnio je da, po proceduri, u slučaju da ostanu na sjednici, bez obzira što bi delegati iz Kluba Bošnjaka iz opozicije glasali protiv, zakon bio usvojen jer vladajuće stranke (Trojka, HDZ, SNSD) imaju većinu. Na pretprošloj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH je delegat Želimir Nešković tražio da na dnevni red bude uvršten njegov Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH po hitnoj proceduri.

– Predloženo je da tu ne bude stranih sudaca, da mora biti po jedan iz reda svakog konstitutivnog naroda, dakle da sud bude po etničkom principu, što je nezamislivo – da se takva institucija podvede pod etnički princip, navodi Smajić.

Predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, na sjednici je upozorio da će svih pet delegata iz kluba napustiti sjednicu ako Neškovićev prijedlog uđe u dnevni red.

Stop Dodiku!

No tada je i Dragan Čović, lider HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, kazao da je svakako u planu da zakon o Ustavnom sudu BiH tijekom rujna bude razmotren u Vijeću ministara BiH i upućen u parlamentarnu proceduru.

– Zbog ovoga ja mislim da će se zakon prvo naći na Zastupničkom domu, pa onda doći do Doma naroda. Nema drugog rješenja nego da, kada dođe, napustimo sjednicu, ponovio je Smajić.

Naglasio je kako je ovaj zakon zadnji cilj Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i entiteta RS.

– Ako ovlada Ustavnim sudom, onda nema prepreke za secesiju, iskoristio bi državnu imovinu, za zaduženje. Ne bi ga nitko zaustavio, istaknuo je Smajić.

N. K.