BIH DNEVNI

Strik: Potrebno je da EU pruži aktivniju podršku BiH

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik danas je kao uvodničarka na sesiji asocijacije Krug 99 rekla da je sada potrebno da Evropska unija ima jači angažman, da pruži aktivniju podršku Bosni i Hercegovini, odnosno akterima koji rade na vladavini prava, civilnom društvu, ali i da se mladima ponudi ekonomska perspektiva za budućnost.

Govoreći o temi ,,Od Daytona do Bruxellesa: Put BiH prema EU i posljednje odluke OHR-a” Strik je na konferenciji za novinare putem zooma navela da je 2. oktobar trebao biti dan proslave demokratije, važan korak i poticaj daljim reformama u BiH. Međutim, kako je dodala, zahvaljujući odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta napravljen je jedan korak unazad ka etničkim podjelama i nepotizmu.

– Moje kolege iz Evropskog parlamentu i ja smo kritikovali odluke visokog predstavnika zato što nam trebaju reforme koje će biti inkluzivne i trebamo slijediti put koji će nas dovesti do principa “jedan čovjek, jedan glas”, odnosno do potpune demokratije umjesto vraćanja nacionalističkim podjelama – istakla je Strik. 

Navela je da je u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu sada povećan nivo svijesti u Evropskoj uniji vezano za važnost približavanja zapadnog Balkana EU, te da je u toku veći angažman i da je EU kao jedan od svojih prioriteta utvrdila da se ubrza pristupanje država zapadnog Balkana EU.

– Da bi smo to ostvarili potrebno nam je jedinstvo unutar EU vezano za politike prema zapadnom Balkanu, ali isto tako nam je potrebno jedinstvo protiv stranih uplitanja država u unutarnja pitanja. Također se moramo pobrinuti i da države članice kao što su Hrvatska i Mađarska na unilateralnoj osnovi ne postave svoje nacionalne interese kao prioritet u tom procesu – dodala je Strik.

Evropa unija bi, prema njenim riječima, trebala zauzeti strožiji stav u pogledu uslovljavanja daljeg finansiranja i procesa pristupanja EU. Strik je dodala da je poznato 14 prioriteta Evropske komisije i da u tom smislu EU treba da bude vrlo jasna da je potrebno da se provedu demokratke reforme.

– U interesu je EU da se zapadni Balkan, a time i Bosna i Hercegovina približe EU i potrebno je da EU preuzme vlasništvo nad ovim procesima i incijativu jer, kao što znamo, odluke visokog predstavnika Schmidta su više pokrenuli SAD i Hrvatska. U tom smislu EU treba biti hrabra da pokaže SAD-u šta znači pravi demokratski put i usklađivanje sa stanadardima i zakonodavstvom EU – dodala je Strik. 

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je prije prelaska na temu današnje sesije uime članova uputio izraze najdubljeg i iskrenog saučešća sa narodom Turske i Sirije, porodicama i prijateljima žrtava katastrofalnog zemljotresa.

– Pozivamo sve institucije i građane da u vlastitom kapacitetu nastave sa pružanjem pomoći unesrećenima. Mi, koji smo u nedavnoj prošlosti očekivali solidarnost svijeta, danas to moramo pokazati vlastitim činom i 

VEZANO

TINEKE STRIK: Schmidt mijenja Izborni zakon BiH u korist HDZ-a BiH

urednik