DNEVNI

Sve manje djece u školama u RS-u, svi odlaze na Zapad

Piše: D. Lukić

Milorad Dodik koristi svaku priliku da javno kritizira odlazak mladih iz Republike Srpske u inozemstvo. Nerijetko ih poziva da ne idu život ‘potrošiti’ na Zapad, a čak ide toliko daleko da tvrdi kako ih ‘tamo’ ‘zarobe plaćom od 2.500 eura’.

Uz to napominje da je život u RS-u puno bolji nego, primjerice, u Njemačkoj, a da se u Banjoj Luci voze bolja auta nego ‘tamo’.

Nevjerojatne tvrdnje

Naravno, svi relevantni pokazatelji potpuno demantiraju čelnika RS-a, a o ‘kvaliteti života’ u RS-u dovoljno je, za početak, reći da skoro 50.000 zaposlenih u tom entitetu nema zdravstveno osiguranje jer poslodavci nisu uplatili doprinose.

Prosječna plaća je oko 1.200 maraka, s tim da je ona ‘napumpana’ plaćama dužnosnika, te je onima u realnom sektoru manja od tog iznosa.

-Proputovao sam svijet, mnogo bolje su ovdje kuće nego u Brazilu, kazao je Dodik prije par dana.

Također je kazao da mladi koji odu u inozemstvo ‘tamo’ ne mogu živjeti od jedne plaće, te da će im trebati dva posla. Potpuno zanemaruje podatak da četveročlanoj obitelji u RS-u trebaju tri prosjećne plaće samo da pokriju osnovnu potrošačku košaru, a da ne govorimo da je naći normalno plaćen poso kao dobiti na lutriji. Naravno, ukoliko niste stranački uhljeb kojem su sva vrata otvorena bez obzira ima li grama mozga.  

-Da biste kupili auto morate ići na lizing, kredit da dođete u zavičaj da vas vide, malo da se provozate da vide kakav ste frajer, poručio je Dodik onima koji žele na Zapad.

Za pretpostaviti je onda da se u RS-u skupocjena auta kupuju kešom!?

-Ako hoćete da se liječite trebate biti osiguranik zdravstvenog, kazao je Dodik.

Što reći na tu tvrdnju? Podsjetit ćemo Dodika da u RS-u skoro 50.000 zaposlenih nema zdravstveno osiguranje.

Koliko je stanje doista katastrofalno pokazuju i slijedeći podatci.

-U tri područne osnovne škole na području Doboja nije upisan nijedan prvačić. Po jedan đak prvak upisan je u pet područnih škola, dok su po dva upisana u četiri seoske škole. U škole u Republici Srpskoj, prema podacima nadležnog entitetskog ministarstva, upisano je 8.900 prvačića što je blizu 250 manje nego u prošloj školskoj godini. Prema podacima Zavoda za statistiku od 2016. do 2021. godine iz osnovnih škola u ovom entitetu se, zbog odlaska u inostranstvo, ispisalo 2.300 učenika, istražio je Radio Slobodna Europa.

Sveprisutna korupcija

Iseljavanje iz RS-a, kao i iz ostalih dijelova BiH, nesumnjivo će se nastaviti, jer aktualni političari nisu sposobni izvesti državu na pravi put. Svakodnevno je guraju dublje u ponor i osim vlastitog bogaćenja nemaju nikakvu viziju budućnosti. Sve se svodi na namjerna izazivanja kriza ispod kojih se odvija neviđena pljačka državnih resursa.

Skoro da ne postoji nijedan političar u BiH koji može dokazati porijeklo imovine, visoka korupcija je dopuštena, a pravosuđe ‘gonja sirotinju’, maltretira ljude čak i vlastitim pogreškama. Međunarodna zajednica ukoliko zaista želi pomoći stanovnicima BiH treba se riješiti bh faraona koji se ‘gomilaju’ već trideset godina. Doslovno ničemu ne služe osim razvijanju korupcije.