DNEVNI

Sve što je cesta donijela, autocesta je odnijela!

Prošlo je 55 godina od puštanja u promet Jadranske magistrale, piše HRT. Cesta je iz korijena promijenila život priobalnih mjesta, ali i ekonomiju te društvo u cjelini, jer napokon se povezao sjeverni i južni Jadran.

Iako je s godinama i zbog autoceste prema Splitu magistrala izgubila na prometnoj važnosti, polako sve više dobiva na turističkoj.

Puštanju u promet Jadranske magistrale svjedočili su mnogi – od, tadašnjih, republičkih i lokalnih rukovoditelja do građana. 818 km ceste gradilo je više od 10 tisuća radnika. Magistrala je postala je žila kucavica tog dijela Hrvatske.

Tih vremena prisjetio se i proslavljeni hrvatski motociklist, kao i putovanja brodom, do tada jedinom vezom između sjevernog i južnog Jadrana.

– Nama je put, posebno mladima, bio interesantan. Mi bi bili na palubi, pa makar bilo i loše vrijeme, puhala bura, ništa nam to nije smetalo, a put je trajao nekoliko sati, puno duže nego što traje danas – kazao je Igor Eškinja.

Magistrala je promijenila i ekonomiju i društvo.

– Donijela je život u mjesto. Mjesto se dosta razvijalo jer je i planina bila puna ljudi, a magistrala nas je sve povezala. Bilo je i radnih mjesta i nekoliko tvornica, samo mjesto je imalo 1500 ljudi – kazao je Željko Jurčenko iz Svetog Jurja.

S nekadašnjih 400 područna škola pala je danas na samo 20 učenika. Sve što je magistrala donijela, autocesta je odnijela.

– Naš dio je izgubio dosta otvaranjem autoputa jer svi turisti većinom se drže oznaka autoputa i idu njime, a samo pojedini svrate simo – istaknuo je vlasnik autokampa Sibinj Marin Tomljanović.

A oni koji svrate zbog prekrasne panorame ostaju bez daha.

– Izgubila je cesta na svom prometnom značenju, ali sve više dobiva na turističkom, koji je prepoznat od strane turista, posebno motociklista – naglasio je direktor TZ-a Senj Viktor Samaržija.

Pa je TZ grada i županije izradio i brošuru s moto rutama, a koliko je magistrala atraktivna govore dovoljno govore riječi koje je za HRT rekla zaljubljenica u motore:

– Obožavamo ju, predivno je, melem za oči.

VEZANO

U Crnoj Gori na granici s Hrvatskom zaplijenjeno pola tone marihuane

urednik

Plenković:Trezvenim pogledom na traume iz prošlosti izgraditi tolerantno društvo

urednik

Umro istaknuti sociolog i sveučilišni profesor Slaven Letica

urednik