DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Švedska više neće ulagati u Mostar

Švedska, kao jedan od međunarodni donatora, odustaje od daljih ulaganja u Mostar, dok se ne riješi pitanje provedbe projekta izgradnje kolektora otpadnih voda u tom hercegovačkom gradu, s čime se kasni skoro više od godinu dana.

Projekt izgradnje desnoobalnih i lijevoobalnih kolektora otpadnih voda, te pročistača u južnoj gradskoj zoni Mostara procjenjuje se na oko 130 milijuna konvertibilnih maraka, skoro 67 milijuna eura. Trebao je biti završen do kraja 2018. godine, a međunarodni donatori tvrde da projekt trenutno funkcionira sa svega oko trećine kapaciteta, piše Radio Slobodna Europa (RSE).

Svenungsson: Jako frustrirajuće

Švedska je u izgradnju da sada uložila četiri milijuna eura, ali konačnom realizacijom nisu zadovoljni, kazao je za Radio Slobodna Europa Torgny Svenungsson, zamjenik šefa misije u švedskom veleposlanstvu.

-Švedska je zajedno sa EU i Svjetskom bankom investirala oko 3 milijuna eura novca švedskih poreznih obveznika u projekt tretiranja otpadnih voda u Mostaru. Nakon odgoda, testna faza je počela 2018. i kolektori sada rade s jednom trećinom kapaciteta. Još uvijek to nije preuzeo Grad Mostar i kao što sam rekao nije u punoj funkciji. U suštini do njih ne dolazi dovoljno otpadnih voda. Zato smo mi još 2016. godine dali i dodatna sredstva kako bi se spojio sustav s lijevom obalom grada na kolektor, kako bi se mogao obraditi u dijelu za preradu otpadnih voda. Nažalost, to se nije dogodilo, jer kanalizacijski sustav nije bio povezan na ovaj kolektor, što je u suštini odgovornost lokalnih vlasti. Ovo je za nas vrlo frustrirajuće, kaže Svenungsson.

-Mi smo jako dugo razgovarali s Gradom Mostarom, ali također i s višim razinama vlasti, ali rezultata nema. Kako sada stvari stoje, nećemo investirati dodatna sredstva ili ulagati u nove projekte u Mostaru sve dok Grad ovo ne razriješi i preuzme odgovornost, ističe Svenungsson.

U dokumentu Svjetske banke o provođenju više projekata zaštite kvaliteta vode u Bosni i Hercegovini, koji je sačinjen u  2018. godine, iznos dijela grant sredstava za pročistače u Mostaru, je oko 11,7 milijuna američkih dolara. Od toga je 6,4 milijuna dolara IPA-sredstava Europske unije (EU), te 3,5 milijuna dolara Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA).

U Izaslanstvu EU u Bosni i Hercegovini za RSE su kazali da je izgradnja kolektora otpadnih voda zajednički financirana grantom iz IPA sredstava EU, kreditom Europske investicijske banke, grantom iz sredstava švedske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), te domaćim sredstvima, piše RSE.

Bešlić: I ja sam razočaran

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, 2016. godine projekt izgradnje kolektora je nazvao najvećim u Mostaru u proteklih 300 godina. Radovi na izgradnji mreže kolektora počeli su sredinom 2015. godine.

Gradske ulice su bile raskopane, promet preusmjeravan. Gradske vlasti su pozivale stanovništvo na strpljenje, uz poruku da takav projekt treba vremena i da će on donijeti čistu Neretvu i još bolju turističku ponudu, a gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, 2016. godine projekt izgradnje kolektora je nazvao najvećim u Mostaru u proteklih 300 godina.

Sredinom ožujka 2018. iz Gradske uprave Mostara priopćeno je da se odgađa svečanost puštanja u rad postrojenja za tretman otpadnih voda, koja je bila najavljena za 19. ožujka iste godine. RSE podsjeća da je švedski veleposlanik u BiH AndersHagelberg postavio tom prilikom pitanje zašto još nije pušten u funkciju projekt mostarskih kolektora, jer je Švedska jedan od financijera projekta.

-Taj novac, 12 milijuna KM, novac je poreznih obveznika u Švedskoj. Za taj novac koje je Švedska uložila, naravno da želimo da vidjeti rezultat lokalnih političara ovdje. Moraju se pod hitno angažirati kako bi se doveo kraju, kako bi se završili radovi na tome projektu, izjavio je prilikom posjete Mostaru švedski diplomat, podsjeća RSE.

Dnevni list podsjeća da je nakon ove izjave švedskog veleposlanika u BiH, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao da je i sam razočaran tempom napretka projekta.

-I ja sam razočaran jer projekt pročistača i kolektora nismo dovršili do sada jer smo bili to planirali, tada je rekao mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, istaknuvši kako razumije zabrinutost švedskog veleposlanika, ali je i kazao da se na “projektu radi”.

A Mostar i dalje “pliva”

-Imali smo kašnjenje zbog početka mikrotuneliranja jer smo imali međunarodni natječaj. Početak radova je kasnio više od deset mjeseci i potpuno je logično da je veleposlanik zabrinut jer vlada traži da pravda sredstva. Problem je, kad je u pitanju švedska vlada koja je dala novac i za rad pročistača otpadnih voda, jer do danas tehnički prijem nije završen da bi pustili vodu tako da je to isto jedan od problema o kojem ćemo razgovarati. Mislim da ćemo dovršiti uz kašnjenje ali da će svi biti zadovoljni, rekao je tada gradonačelnik Mostara.

Međutim, ni do danas projektom ‘kolektori’ u Mostaru nitko nije zadovoljan. Kako se vidi, niti Šveđani koji su dali novac, niti građani grada Mostara čije ulice plave nakon svake obilnije kiše.

VEZANO

Potjera u Mostaru: Službenim autom bježao policiji, prijetio pištoljima, odbio alkotest…

urednik

Na Samitu EU i Zapadnog Balkana usvojena Zagrebačka deklaracija

urednik

Ždrijebanje političkih subjekata za redoslijed na glasačkom listiću za Mostar

urednik