BIH DNEVNI

Tanja Topić: Jedni izlaskom na izbore čuvaju poslove, drugima lakše otići nego glasovati

Pred nama su Opći Izbori u Bosni i Hercegovini. Mnogi će reći – presudni, bez obzira što smo iste poruke mogli čuti i pred sve ranije izborne cikluse. Kažu da kampanja u Bosni i Hercegovini ne prestaje, jer imamo izbore svake dvije godine, a klima pred predstojeće opće je takva da analitičari i bolji poznavatelji prilika u zemlji konačno očekuju promjene.

– Osobno očekujem promjene. U kojem bi to bilo obujmu, ne mogu egzaktno izmjeriti. Ipak, bez obzira na anemičnost kampanje, letargiju koja je zahvatila građane, mislim da su ovo prelomni izbori. U ponedjeljak ćemo vidjeti da li će se erozija društva nastaviti ili ćemo uzeti predah i krenuti u čišćenje samih problema, kazala je Tanja Topić, politička analitičarka iz Banja Luke tijekom gostovanja na Javnom servisu BiH.

Klijentelistički princip

Stranke se prema njezinim riječima danas ponašaju jednako kao i pred sve dosadašnje izbore. Isprobani recepti koji su određenim subjektima donosili rezultat se ponavljaju, vjerojatno priželjkujući i malu izlaznost kakvu smo dosad imali.

– Prihvaćen je stari model vođenja kampanje i poruka koje nam šalju 15 – 20 godina. Nismo izašli iz zarobljenosti društva. Poražavajuće je da nam se kao vizija budućnosti nudi povratak u prošlost. Stalno nas vuku ka dolje, ka dnu… Pitam se zašto građani dopuštaju da se ponavljaju ista reciklirana obećanja, ističe Topićeva.

Rješenje za bolje sutra je masovan izlazak na izbore. Čudi je kako se mladi danas prije opredijele spakovati i otići prije nego izaći na izbore i glasom mijenjati one koji loše vladaju.

– Imamo dio građana koji su dio klijentelističkog sustava koji su napravile partije. Oni su sve ostvarili zahvaljujući članskoj karti neke od vladajućih stranaka. Izlaskom na izbore oni čuvaju poslove i pozicije. S druge strane dio građana je spremniji spakovati kofere i otići u inozemstvo, te raditi poslove koji su niže od njihovih kvalifikacija. Kao da misle da su nemoćni promijeniti bilo što. Nemamo odlučnost i spremnost, smatra Topić.

Ipak, ni sama ne vjeruje da će izlaznost biti veća u odnosu na ranije izborne cikluse.

– Veća izlaznost bila bi pozitivno iznenađenje. Imamo često predrasude da je sve unaprijed određeno. Izborni sustav je toliko kontaminiran, imamo izborne krađe… Varamo se. Svaki glas mnogo znači. Vrlo je važno da glasovanjem posašeljmo poruku političarima da su oni tu zbog naroda, dodaje.

Odgovornost stranaka

Prokomentirala je i poruke koje u eter ispaljuje HNS, kako bi se na koncu mobiliziralo glasačko tijelo. Kaže da je za Hrvate važno da također izađu u velikome broju.

– Za Hrvate je i zbog stava za izbor člana Predsjedništva važno da izađu na izbore. Slične poruke, mobilizirajuće se mogu čuti na svim stranama. U Republici Srpskoj SNSD poručuje da ako se njima ne da glas, nestaje Republika Srpska. HDZ u BiH 20 godina vlada, koliko su oni odgovorni za položaj Hrvata? Što je s Hrvatima u Republici Srpskoj? Nevidljivi su. Da li se pomirili s nestankom Hrvata u Republici Srpskoj, zapitala se na kraju Topić.

H. Ž.