BIH DNEVNI

TI BIH prijavio devet stranaka zbog primanja donacija od poduzeća koja su dobivala tendere od države

Političke stranke u BiH prijavile su oko 550.000 KM donacija od privatnih poduzeća, dok je devet stranaka primalo zakonom zabranjene priloge od tvrtki koje su dobijale tendere od tijela izvršne vlasti.

Stoga je organizacija Transparency International (TI) u BiH uputila prijave Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH protiv SDP-a BiH, SDA, HDZ-a BiH, NiP-a, Stranke za BiH, HRS-a, Socijaldemokrata BiH, Republičke stranke Srpske i Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu.

Donatori SDP-a BiH

Najviše zabranjenih priloga primila je Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, koja je prijavila oko 83.000 KM donacija privatnih poduzeća u poslijeizbornom izvješću za Opće izbore 2022., a među donatorima našlo se i 15 privatnih tvrtki koje su sklapale poslove s državom.

To je, napominje TI u BiH, izričito zabranjeno Zakonom o financiranju političkih stranaka, a zanimljivo je da je većina zabranjenih donatora poslovala s tijelima u kojima SDP čini dio vlasti. Tako je “DINALSA” d.o.o. Sarajevo, koja je financirala SDP BiH, sklopila lani dva ugovora o izvođenju javnih radova s Gradskom upravom Grada Sarajeva vrijedna višeod 113.000 KM, dva ugovora s Općinom Centar Sarajevo vrijedna više od 400.000 KM, četiri ugovora s Općinom Ilidža vrijedna više od 550.000 KM, a tu su i brojni ugovori s ostalim institucijama, čija vrijednost daleko premašuje dozvoljeni zakonski prag od 10.000 KM, zbog čega to poduzeće nikako nije smjelo biti donator političke stranke.

Donator SDP-a Dinamico d.o.o. iz Kalesije također je lani dobio ugovore od grada Tuzla, Vlade Tuzlanske županije (TŽ) i drugih tijela izvršne vlasti, što je zakonom zabranjeno. Među donatorima SDP-a je i JATA Group, koja je samo od Grada Srebrenika dobila desetine ugovora ukupno vrijednih više od 3,1 milijun KM.

I poduzeće Behic Sanny boy d.o.o. Bihać dobivalo je, među ostalim, poslove od Grada Bihaća, a osim SDP-a financiralo je i Pokret za modernu i aktivnu Krajinu gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

Isti slučaj je i s firmama Babilon i Terakop, koje su dobivale ugovore o javnim nabavama od tijela izvršne vlasti a donirala su i SDP i SDA. Nadalje, firma Amitea dobivala je značajne ugovore od Grada Mostara i drugih javnih tijela, a među donatorima je i SDP-a i Stranke za BiH.

MN: SDA prikazala pojedinačno najviše donacija privatnih poduzeća

SDA prikazala je pojedinačno najviše donacija privatnih poduzeća, i to u vrijednosti od 137.800 KM, a među donatorima te stranke je i šest tvrtki koje su poslovale s tijelima izvršne vlasti.

Osim spomenuta dva, među zabranjenim donatorima SDA je i poduzeće AGI iz Konjica, koje je samo od Gradske uprave Grada Konjica, u kojem SDA ima gradonačelnika, dobilo šest ugovora vrijednih više od 650.000 KM. Donator SDA je i Širbegović inžinjering iz Gračanice, firma koja je poslovala s lokalnim zajednicama širom BiH.

Stranke ne prijavljuju donacije

Ostale stranke prijavile su samo manje donacije, a brojne velike stranke ni ove godine nisu prikazivale donacije privatnih poduzeća.

Tako SNSD, koji je po procjeni TI BiH na kampanju utrošio više od 2 milijuna KM, u izvješćima nije prikazao ni jednu marku donacija privatnih poduzeća.

HDZ BiH prikazao je svega 6.000 KM donacija privatnih kompanija, a među donatorima te partije je i ‘Vodoprivreda Posavina’, koja je od općine Odžak i Ministarstva poljoprivrede Posavske županije, u kojoj je na vlasti HDZ BiH, dobila ugovore vrijedne više od 84.000 KM.

Narod i pravda (NiP) u izvješću je prijavila nekoliko manjih donacija, a sporna je firma Conram, koja je protekle godine sklopila više ugovora o javnim nabavama s lokalnim zajednicama. Poseban problem je slučaj Tehničkog remonta Bratunac, koji je s 12.000 KM financirao Republičku stranku Srpske, čiji je predsjednik Slaven Risitić ujedno i direktor tog poduzeća.

 Ta donacija sporna je po dva osnova, pojašnjava TI: stoga što RS i dalje ima značajan manjinski udio u vlasništvu Tehničkog remonta Bratunac, koji na svom web siteu navodi da RS time pruža podršku pri sklapanju komercijalnih ugovora, te stoga što Tehnički remont godinama dobiva vrijedne poslove od MUP-a RS,-a.

Tako je samo lani dobio ugovor od 49.000 KM i nije se smio naći među donatorima stranaka. Manje donacije privatnih kompanija koje su poslovale sa tijelima izvršne vlasti primali su Hrvatska republikanska stranka (HRS) i Socijaldemokrate (SD) BiH, te je i u tim slučajevima TI BiH prijave proslijedio SIP-u.

‘Rupe’ u zakonu

Nažalost, zakon zabranjuje strankama da primaju donacije samo od onih poduzeća koja su poslovala s tiejlima izvršne vlasti, dok su brojni stranački donatori poslovali i s javnim ustanovama i javnim poduzećima u kojima političke stranke imaju kontrolu nad svim procesima donošenja odluka, što zakon ne tretira.

Iako su stranke prijavile 552.510 KM donacija privatnih poduzeća, što je znatno više no ranijih godina, brojne velike političke stranke koje dugo sudjeluju u vlasti godinama ne prijavljuju donacije privatnih tvrtki.

Tako, osim SNSD-a,i stranka Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija nisu prijavile ni jednu marku takvih donacija.

S druge strane, političke stranke teško mogu opravdati ogromne troškove izborne kampanje jer su, prema podacima TI BiH, SNSD, Ujedinjena Srpska i još šest stranaka prikrili najmanje 1,5 milijuna KM troškova protekle izborne kampanje. TI BIH podsjeća da već dugo ukazuje da, zbog lošeg Zakona o financiranju političkih stranaka, stranke uspijevaju sakriti svoje stvarne financijere i iznose prihoda kojima raspolažu, a posebno rashoda koje ni SIP ne uspijeva utvrditi.

VEZANO

SNSD napustio sjednicu jer Stanivuković nije nosio masku

urednik

SDA traži smjenu Gordane Tadić

urednik

Izbacivanjem SDA iz vlasti Čović i HDZ BiH sami ruše koncept koji već dvadesetak godina zagovaraju

urednik