DNEVNI KOŠARKA

TIHOMIR MUSTAPIĆ: Ugodno sam iznenađen atmosferom koju imamo u A timu BiH

Dio stručnog stožera košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja je sa dvije pobjede otvorila kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2023. godine u Japanu, Indoneziji i Filipinima, je kao asistent trener Posušak Tihomir Mustapić.

Jak kolektiv

On je dio struke od prethodnih kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

 – Više radim sa centrima iako tu nema preciznih i podijeljenih uloga. Vedran Bosnić je okupio ekipu u koju vjeruje i ja sam ugodno i pozitivno iznenađen atmosferom. To je kompletan “staff” sa prvim pomoćnikom Adnanom Ćukom, kondicijskim trenerom Azurom Sakićem, trenerom za scouting Zoranom Petkovićem, gdje svi radimo sve. Vedran nije podijelio striktne zadatke i svi smo na raspolaganju u svakom trenutku. Ne znam koji izraz upotrijebiti da dočaram koliko je fenomenalna atmosfera otkad je Vedran izbornik. Ne dozvoljavamo da nas ikakve negativne sitnice poremete, radimo svoj posao i ništa što nije u trenerskom domenu ne može prodrijeti u našu čahuru, govori Tihomir Mustapić i dodaje:

 – To je ono što se kaže da kolektiv izbacuje rezultat. Takva ista atmosfera je i među igračima i to je recept zašto imamo uspjeh kakav imamo. Prva smo reprezentacija koja je izborila Europsko prvenstvo i koja je odlično krenula u kvalifikacije za Svjetsko. Rezultat je vrhunski. Tek u ovim kvalifikacijama nam se priključio Džanan Musa, a Jusuf Nurkić još nije odigrao nijednu utakmicu. Kad budemo kompletni, mislim da BiH može biti hit u kvalifikacijama, a možda i na prvenstvima.

Nurkić i Garza

Uz Nurkića se često kao potencijalno pojačanje bh. timu spominje i Luka Garza, 22-godišnji centar Detroit Pistonsa.

 – Garza je valjda ispunio uvjete da može nastupiti. Ja prvenstveno razmišljam o Nurkiću, a za Garzu tek treba vidjeti što i koliko može jer je on ipak nepoznanica. Osnovno i prioritet je da tu bude Jusuf, ističe Mustapić.

Ostali igrači čine skladan tim.

 – Igrači korektno igraju u klubovima, nekoliko njih nastupa u jakim sastavima. Igračka forma dolazi iz kluba. Što je bitno dolaze iz nekih drugih uloga u klubovima, a u reprezentaciji se prilagođavaju, prihvataju svoje uloge bez pogovora i baš zato, a normalno i radi kvalitete i koncepcije koju je Vedran uspostavio, imamo rezultat kakav imamo, smatra Mustapić.

Sa dvije pobjede protiv Češke i Bugarske ekipa je otvorila put k drugom krugu kvalifikacija za SP.

 – Mislim da nam drugi krug nije upitan, ali je važan broj bodova koji ćemo prenijeti. U ovakvoj situaciji nije isključeno da mi u vrućoj atmosferi možemo s pravom očekivati da napadnemo i pobijedimo Litvu kući, ali daleko je o tome pričati. Na Euru 2022. imamo jako tešku skupinu, ali velika stvar je i plasirati se. Da smo imali malo sreće u ždrijebu mogli smo ciljati da prođemo skupinu. Možemo i ovako i sigurno se nećemo predati, ali skupina je teška. Nikad se ne zna u kojem rosteru će koji tim doći, zaključio je Tihomir Mustapić.

Mladost je odlična sredina za raditi

Mustapić ove sezone vodi Mladost iz Mrkonjić Grada. Ekipu je preuzeo u veljači ove godine.

 – Imamo jedan kiks kući koji smo nadoknadili pobjedom u Mostaru i sad nam dolazi Radnik. Mladost je klub kojem svakome samo mogu poželjeti za raditi i igrati. Odlična sredina po uvjetima i ljudima koji vole klub, kao i sve oko kluba. Malo smo imali peha, ali generalno očekujem da ćemo ispuniti naše ciljeve, kaže Mustapić koji se osvrnuo na novu sezonu u Ligi 13:

 – Bh. prvenstvo je kao i prošlih godina najnezgodnije na prostoru bivše države. To se iz godine u godinu ponavlja. Sve ono što se događalo pred start prvenstva je utjecalo na naše pripreme, ali je natjecanje vrlo nezgodno, tvrdo se igra i na ovakvim utakmicama i terenima se postaje igrač.

Sretan sam da je Posušje u ligi

Njegovo Posušje se poslije dosta vremena vratilo u elitni košarkaški rang.

 – To je jedna velika stvar za ligu. Tijekom akcije sa reprezentacijom kapetan Miralem Halilović mi je rekao da mu je tu bilo najdraže igrati. Puna dvorana, vatreno je i takav jedan klub je nedostajao ligi. Također i Posušju košarka na ovoj razini. Sretan sam iako nisam tu, to je moj klub i mjesto. Imaju dobar rezultat, sklopili su dobru ekipu. Mislim da nitko nema trokut igrača kao što su Caruthers – Ramljak – Wiggins i želim im svu sreću do Božića kad ja dolazim sa Mladosti igrati u Posušje.

Piše: Ersan Bijedić

[email protected]