DNEVNI

Tko hoće, a tko neće isplatiti 1080 KM pomoći radnicima?

Vlasti Federacije Bosne i Hercegovine prije nekog vremena donijele su preporuku da poslodavci svojim radnicima smiju isplatiti do kraja godine 1080 KM pomoći a da taj iznos ne bude oporeziv. Ova isplata nije obavezna, već je dozvoljena kao mogućnost uz obavezu da takva isplata mora biti isplaćena odjednom.

Čudne odluke Vlade FBiH
Ukoliko bi isplate bile plaćane u više obroka, vjerovatno bi postale oporezive i na taj način oni poslodavci koji ne mogu isplatiti jednokratno pomoć, bivaju diskriminirani, čak i ako imaju dobru volju da pomognu svojim radnicima.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović potvrdio je da je ova pomoć isplaćena neznatnom broju radnika u Federaciji BiH, a privatni poslodavci su ogorčeni što im nije dozvoljena isplata u mjesečnim ratama.
– Kada je riječ o isplati 1.080 KM pomoći radnicima, imamo informaciju da je to do sada isplaćeno neznatnom broju radnika u Federaciji BiH. Ako govorimo konkretno o obrazovanju, naš stav je da taj novac zaposlenima treba isplatiti onaj tko je i donio takvu odluku. Nelogično je očekivati od županijskih vlada da iz svojih proračuna isplaćuju obaveze koje im, bez prethodne konsultacije nametne Vlada FBiH. Radi se o klasičnom izbjegavanju odgovornosti za tešku ekonomsku situaciju i bacanje prašine u oči radnicima, te prebacivanje loptice na drugoga, izjavio je Šatorović dodavši kako u sektoru obrazovanja iz kojeg dolazi još nema isplate pomoći od po 1.080 KM.

Ne može u obrocima
S druge strane, bijesni su i ljuti i privatni poslodavci jer nemaju mogućnost ispuniti takvu odluku.
– Ja sam rezigniran, vrlo ljut, bijesan. Ne znam definirati taj svoj osjećaj jer su ljudi napravili to za sebe, za svoje državne službe i javne ustanove pred izbore, taman da im isplate još tisuću KM. Dakle, ne može niti jedna privatna firma u komadu to isplatiti čak ni do Nove godine. Znali smo da će odgovor Federalnog ministarstva biti da ne može na rate. Situacija je takva kod nas u privredi u Bosni i Hercegovini da je ovo katastrofa, da ovo ide sve gore i gore, uopće u ekonomiji, u državi. Jako mali broj subjekata će moći nešto isplatiti od preporučene pomoći, izjavio je za portal faktor.ba Edin Ibrahimpašić, generalni direktor Bihaćke pivovare.
Kaže da je kao poslodavac pitao nadležne federalne vlasti smije li isplatiti jednokratni iznos  do 1.080 KM, bilo da je to 100, 300, 400 KM, ali im ni to nije dozvoljeno.
– Kada spominjete radnicima tu jednokratnu naknadu, njih to ne interesuje. To je sad i više nikad. Njih zanima sustavno rješenje, hoće li se povećati plaća. A da bi to bilo učinjeno, moraju biti usvojeni zakoni o doprinosima i porezu na dohodak. Nije čudno što javne kompanije isplaćuju. Ne znam da je itko iz realnog sektora isplatio i marku. Možda i postoji, ali ja ne znam, kaže Ibrahimpašić.

Moguće zloupotrebe
S druge strane, one državne kompanije koje ‘dobro’ stoje navodno su već isplatile određene iznose, pa je tako navodno isplaćeno 1.080 KM u JP Pošte, u Cestama FBiH, dok je BH Telecom isplatio radnicima 70 posto od 1.080 KM.
Vjerovjatno ima još federalnih i županijskih institucija koje su isplatile ili namjeravaju isplatiti ove iznose, a mnogi će takav način financiranja radnika pred i nakon izbora tumačiti čak i mogućim ucjenjivanjem, pa čak i mogućom ‘kupovinom’ glasova.
Praktično je Vlada Federacije BiH sebi, svojim poduzećima i županijama omogućila da neoporezivo isplate iznos od 1080 KM do kraja godine, što se zaista može zloupotrijebiti na razne načine povezane sa izborima. Koliko je poznato, za sada se nijedna županijska vlada nije izjasnila hoće li i kada isplatiti ove neoporezive iznose.

J. S.