DNEVNI DOM Posao

Tko odsad može posredovati prometovanju nekretninama u FBiH?

U Federaciji BiH nedavno je na snagu stupio Zakon o posredovanju u prometu nekretnina kojim je po prvi put u ovom entitetu zakonski uređena ova djelatnost.

Tržišne inspekcije tako su dobile alat za suzbijanje nelegalnog rada u ovoj oblasti, a sam Zakon predviđa kazne za one koji ga ne poštivaju, a one će se kretati u rasponu od 1.000 do 30.000 KM u ovisnosti da li je Zakon prekršilo fizičko ili pravno lice. Zakonom je predviđeno i da Inspekcijski nadzor vrše federalne i županijske tržišne inspekcije.

Federalna vlast uvjerena je da će zakonsko uređenje posredovanja u prometu nekretnina doprinijeti jačanju konkurentnosti poslovnih subjekata, smanjenju sive ekonomije, kao i podizanju razine stručnosti i etičkog ponašanja poslovnih subjekata.

Nema ni broja telefona

Propisano je i uvođenje Registra posrednika u prometu i obavezan upis istih u Federalnom ministarstvu trgovine. Inače, promet nekretnina je u stalnom porastu, iz godine u godinu, čak i u periodu pandemije, što ga svrstava u jednu od značajnih ekonomskih oblasti.

Prema izračunima stručninjaka Federacija je dosad godišnje gubila više od 10 milijuna maraka u sivoj ekonomiji, neplaćanjem PDV-a, poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinosa uposlenima.

Inicijativa je davno potekla iz agencija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Pokretači smatraju da osim zakona svima više prometa i bolju zaradu može donijeti umrežavanje agencija u cijeloj zemlji.

– Ključ daljeg uspjeha su ugovori klijenata i agencija što bi agencijama trebalo donijeti dodatnu sigurnost pri poslovanju. Veliki problem na terenu je činjenica da se ovim poslom određene osobe bave na crno i uzimaju značajan dio kolača onima koji uredno ispunjavaju sve obveze. Primjera radi, pojedinci danas na internet platformama istovremeno nude po stotinu nekretnina, a da na istim platformama nije dostupan ni njihov broj telefona. Novi Zakon će zahtijevati i određenu naobrazbu agenata, te sticanje licence nakon položenih ispita. Naredni korak je osiguravanje biznisa kod osiguravajućih kuća za slučajeve pretrpljene štete, rekao je vlasnike jedne od mostarskih agencija Edin Batlak, inače veliki zagovornik novog zakona.

Dosad je inače Bosna i Hercegovina bila jedina država u regiji koja nije do kraja uredila ovu oblast. Fizička lica koja se ubuduće budu bavila ovim poslom na crno će biti novčano kažnjavana. U agencijama su uvjereni da će s novim zakonom Upravi za neizravno oporezivanje donositi oko 80 milijuna maraka na razini godine.

Drastične kazne

Dosadašnje neuređeno pravno stanje u ovoj oblasti pogodovalo je većem broju pojedinaca koji su uz naknadu posredovali u prometu nekretnina bez ikakve registracije.

– Svjedoci smo da se veliki broj transakcija na tržištu nekretnina obavlјa uz posredovanje pojedinaca, koji na razne načine, bilo putem društvenih mreža i portala, putem elektronskih i printanih medija ili postavljanjem tiskanih oglasa na raznim javnim mjestima, oglašavaju, prodaju jednu ili više nekretnina. Navedenim pojedincima ovim zakonom zabranjeno je obavljanje posredovanja uz novčanu naknadu i za to je propisana kazna u iznosu od 2.000 do 10.000 KM. Budući da je za mnoge od njih to trenutno značajan izvor prihoda, očekuje se značajno povećanje broja osoba koje će legalizirati svoj rad u ovoj oblasti, rekao je ministar trgovine FBiH, Zlatko Vujanović.

Zakon inače propisuje obaveznu registraciju i jasne uvjete koje pravna i fizička lica moraju da ispunjavaju za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina uz novčanu naknadu.

H. Ž.