DNEVNI

TRAŽI SE ŽESTOKA KAZNA: Zatražen hitan nadzor hotela u Jablanici

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP), povodom prošlotjednog napada na zaposlenicu hotela Jablanica, uputilo je prijavu svim nadležnim institucijama da provjere i u okviru svojih nadležnosti izvrše nadzor u tom privrednom subjektu.

-Federalno ministarstvo rada i socijane politike svoje nadležnosti crpi iz Zakona o radu i sva kršenja prava radnika proistekla nepoštivanjem resornih zakona jesu odgovornost ovog ministarstva, dok sam čin fizičkog napada izlazi iz nadležnosti Ministarstva i postupanje u vezi s tim u nadležnosti je organa krivičnog gonjenja, priopćeno je iz FMRSP-a. 

Gruba kršenja prava radnika

Ipak, kako ističe resorni ministar Adnan Delić, ovaj nemili događaj uzrokovan je ranijim kršenjima prava radnika u vezi s neisplaćivanjem plaća, mobingom, iskorištavanjem radnika i nizom drugih prekršaja koje inspekcijski organi trebaju ispitati i poduzeti sve neophodne sankcije protiv ovog privrednog subjekta.

– Gruba kršenja prava radnika nisu novina u našoj zemlji i svi mi znamo da ima rada na crno, rada u sivoj zoni, isplaćivanja plaća u koverti, mobinga, neplaćenog prekovremenog rada i  drugih primjera negativnih praksi. Međutim, u većini slučajeva radnici šute i iz straha od gubitka posla ne prijavljuju poslodavce nadležnim institucijama. Kulturu šutnje i mirenja sa onim što nam se dešava moramo zamijeniti kulturom jasne i artikulirane borbe protiv svih vidova nepravde i kršenja zakona, tražiti da svako radi svoj posao kvalitetno i u okviru svojih nadležnosti jer samo tako možemo nešto mijenjati, izjavio je Delić.

Napomenuo je i da Ministarstvo tek po zaprimanju prijave, može naložiti nadzore i ispitivanje navoda iz prijave u nadležnim upravama za inspekcijske poslove.

-Nakon razgovora s radnicom Klepo koja je svoje iskustvo podijelila sa javnostima i upoznavanja sa svim kršenjima prava radnika u ovom privrednom subjektu, federalni ministar uputio je zahtjev za nadzor svim nadležnim institucijama od kojih se očekuje da što hitnije izvrše nadzor i dostave Ministarstvu nalaze po izvršenom nadzoru, priopćeno je iz FMRSP-a. 

Građani poručili ‘ne nasilju nad ženama’

Brojni građani Jablanice i susjednih gradova okupili su se u srijedu na prosvjednom skupu u Jablanici kako bi podigli svoj glas protiv nasilja nad ženama i pružili podršku sugrađanki Enisi Klepo.

Prošloga tjedna 28-godišnju Enisu Klepo na radnom mjestu pretukao je njezin poslodavac. Ovaj slučaj izazvao je žestoku reakciju javnosti te je više udruga iz Mostara, Sarajeva, Jablanice i Konjica organiziralo prosvjedni skup kako bi se još jednom ukazalo na problem nasilja nad ženama i potrebu bolje zaštite radničkih prava.

U svojim zahtjevima iznesenim na skupu u Jablanici, predstavnici nevladinih organizacija zatražili su žurno i ubrzano postupanje institucija u slučaju nasilja nad Enisom Klepo, zatim kaznenu odgovornost za nasilnika i sudionika u nasilju te transparentno procesuiranje u skladu s važećim zakonodavstvom.

Zatraženo je i ojačavanje pravnih mehanizama, odnosno pooštravanje kazni za počinitelja nasilja nad ženama i učinkovito provođenje zakona kako bi se osiguralo da svaki slučaj bude procesuiran u skladu sa zakonom.

Aktivisti su poručili kako je krajnje vrijeme da s radom počne Zavod za besplatnu pravnu pomoć Hercegovačko-neretvanske županije. Zatražili su i pristup kvalitetnoj i stručnoj podršci za žrtve nasilja, zatim dosljednu provedba Zakona o radu FBiH, kao i što skorije izmjene ovoga zakona kako bi se vratilo dostojanstvo radnicima, te provedbu međunarodnih konvencija čiji je Bosna i Hercegovina potpisnik.

Potrebna je hrabrost

Po riječima predsjednice Udruženja žena „Most“ iz Jablanice Ćamile Imamović, fizički napad na Enisu Klepo počinjen od njenog poslodavce, pogodio je sve žene, a posebice aktivistice koje se bore za ženska prava.

– Našoj sugrađanki Enisi, koja se usudila javno progovoriti o nasilju i onome što joj se dogodilo, želimo čestitati i zahvaliti joj na njezinoj hrabrosti. Treba raditi na tome da se žene ohrabruju da prijavljuju nasilje i treba apelirati na institucije da rade odgovorno svoj posao kako bi ljudima vratili povjerenje, kazala je Imamović.

Dodala je kako brojni slučajevi nasilja u bh. društvu ostanu neprijavljeni jer ljudi nemaju povjerenja u institucije koje bi ih trebale štititi.

Aktivistica Udruženja „Inicijativa građanki/na Mostara“ Aldijana Trbonja-Tule kazala je kako broj prijavljenih slučajeva nasilja u BiH predstavljaju tek vrh ledenog brijega, pogotovo kada se radi o nasilju u obitelji.

– U ovom konkretnom slučaju radi se o nasilju na radnom mjestu, i to o fizičkom nasilju, što je u okviru Zakona u radu. Slučajevi nefizičkog nasilja, odnosno mobbinga, jako se rijetko prijavljuju i mi imamo podatak Ombudsmena BiH da je u prvih 11 mjeseci 2022. godine prijavljeno samo 36 slučajeva mobbinga. Zanimljivo je da su najveći broj slučajeva mobbinga prijavili muškarci, kazala je.

Dodala je kako žene uglavnom ne prijavljuju slučajeva nasilja, kako na radnom mjestu, tako ni u obitelji, i to iz više razloga.

– Razlozi su nepovjerenje u sistem, strah, a najčešće su ti razlozi egzistencijalne prirode. Mi trebamo ohrabriti sve žrtve nasilja, bilo da se radi o muškarcima ili ženama, da to prijave, a u slučaju Enise Klepo moramo pažljivo pratiti cijeli proces do kraja i reagirati ako pravosudne institucije ne odrade svoj posao kako treba, zaključila je Trbonja-Tule.

Nije tajna da veliki broj radnika u BiH trpi kršenje osnovih ljudskih i zakonom zajamčenih prava, što poslodavci znaju obilato iskoristiti. Sve dok ti radnici ne dignu glas, ali i ne dobiju snažnu podršku sugrađana i javnosti kao što je to bio slučaj s Enisom Klepo u Jablanici, situacija se neće promijeniti na bolje.