BIH DNEVNI ZDRAVLJE

Treći val pandemije koronavirusa divlja u BiH

Piše: V.S.Herceg

Kao i u mnogim zemljama u Europi, i BiH bilježi značajan porast zaraženih korona virusom. Jučerašnji dan obilježila je alarmantna statistika – od čak 63 preminule osobe i ukupno 582 zaraženih od ukupno testiranih 2.485 osoba. Od tog broja u Federaciji je registrirano novih 447 slučajeva, a u Republici Srpskoj 12, a u Distriktu Brčko šest novooboljelih. Samo dan prije, u subotu, zabilježeno je 1.031 novozaraženih.

Najkritičnije je u Sarajevu, a premijer Sarajevske županije Edin Forto usporedio je glavni grad BiH sa Bergamom, talijanskim gradom koji je bio žarište korona virusa tijekom prošlogodišnjeg, prvog vala pandemije te je istaknuo kako je Sarajevo trenutno najveće žarište korona virusa u Europi.

“Mi više ne čekamo scenarij Bergamo, mi jesmo Bergamo. Očekujem od skupštine da nam da nedvosmislenu podršku kako bismo sebi mogli stvoriti alate za reagiranje u ovoj i mogućim narednim ovakvim situacijama”, kazao je Forto.

Vanredno stanje na KCUS-u

“S obzirom na trenutno stanje, Krizni stožer KCUS-a proglasio je vanredno stanje i donio jednoglasno odluku o povlačenju svih uposlenika sa godišnjih odmora kao i obustavu korištenja godišnjih odmora do daljnjeg”, izvijestila je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof.dr. Sebija Izetbegović. Trenutno je na KCUS-u na liječenju od korona virusa čak 519 pacijenata.

Izetbegović je rekla da je “stanje kritično” kada je riječ o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i stanju na KCUS-u.

“Upravo smo izašli iz Posebnog respiratornog centra. Sinoć smo bili do ponoći, vršili razmještaj i pokušavali premještati lakše bolesnike. Sve je popunjeno bolesnicima. Čitava zgrada stare kirurgije je za pacijente covid-19”, izjavila je Izetbegović medijima.

Navela je da su Podhrastovi popunjeni, napominjući da skoro godinu dana rade sve što mogu, gotovo sami, te da je osoblje iscrpljeno.

 “Težak je psihički pritisak biti među ovako teškim bolesnicima. Mi radimo i raditi ćemo i dalje sve što možemo da spasimo što više života, ali je zaista kritično i teško stanje. Sve je više oboljelih uposlenika. Kisik se troši u ogromnim količinama. Upravo sam obaviještena da će biti problema u opskrbi. U strahu sam šta će biti sutra i hoćemo li ga imati dovoljno”, dodala je Izetbegović.

Prema njezinim riječima, Krizni stožer KS morao je predvidjeti ovu situaciju prema rastu broja zaraženih i oformiti dodatne izolatorije i prostore za oboljele. Izetbegović je apelirala na sve odgovorne da se odmah uključe u rješavanje problema smještanja novih oboljelih, kao i da osiguraju dostatnu opskrbu KCUS-a potrebnim količinama kisika.

“Životi svih hospitaliziranih ovise od toga. Još uvijek imamo dovoljno lijekova i zaštitne opreme, ali se troši u ogromnim količinama. Molim građane da pomognu, da poštuju propisane mjere. Sada je već ogroman broj zaraženih i bolesnih, ali da spasimo što možemo. Zaustaviti dalje širenje zaraze možemo samo zajedno. Molim vas mislite na one koje volite, na prijatelje i svoju rodbinu, svi su potencijalni bolesnici”, navela je Izetbegović.

Gavrankapetanović: “Potreban medicinski kadar, ali zdravstveni sustav je snažan i izdržati ćemo”

No, nešto smirujuće poruke pristižu iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” od ravnatelja te bolnice dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

“Imamo 47 pacijenata u COVID odjelima, a otvorili smo i sedmi odjel sa 24 kreveta i ono što nam je sada potrebno je medicinsko osoblje, a najviše medicinske sestre. Imamo 12 pacijenata na intenzivnoj njezi i dva na respiratoru. Primjetno je da se kod novog soja brže razvija teško kliničko stanje, no koliko god da je teška situacija, zdravstveni sustav je snažan i mi ćemo ovo izdržati”, kazao je Gavrankapetanović.

On smiruje javnost, ali i ističe da ne treba dodatno širiti paniku koja je, kako je rekao, sama po sebi loša za zdravlje.

“Nikakve dvorane nisu rješenje. Ono što je nama potrebno je dovoljan broj kapaciteta za kisik. Uključivanje pacijenata u neke dvorane može imati katastrofalne posljedice, jer imate pogoršanje kliničke slike u roku od sat vremena. Ponavljam, ono što je važno je medicinski kadar, posebno medicinske sestre”, naglasio je Gavrankapetanović uz poruku da je ovaj grad imao mnogo teških situacija u svojoj povijesti koje je prebrodio, te da će i ovo prebroditi.

U HNŽ-u hospitalizirano 24 pacijenta

Početak tjedna i u HNŽ-u obilježila je crna statistika. Prema podatcima Kriznog stožera te županije u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom vikenda preminulo je 12 pacijenata. Hospitalizirano je 24, a otpušteno 3 pacijenata. U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirano je 1.384 uzoraka.

HNŽ-u pozitivnih je bilo 235 i to: 175 iz Mostara, 5 iz Jablanice, 32 iz Konjica, 2 iz Stoca, 4 iz Neuma, 4 iz Ravnog, 1 iz Čitluka, 8 iz Čapljine i 4 iz Prozora-Rame, a na snazi je i 1.268 rješenja o samoizolaciji i izolaciji. Na bolničkom liječenju trenutno je ukupno 76 oboljelih, od kojih je 11 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

Specijalist infektologije sa Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar Jurica Arapović, govoreći na N1, apelirao je na građane da poštuju mjere upozorivši kako se situaciju tijekom posljednjih 15 dana drastično pogoršala i došla na razinu od studenog.

“Došli smo do brojke od 1.000 novooboljelih. Incidenca u SŽ i Mostaru se pogoršala. U HNŽ-u je tijekom prošlog tjedna iznosila 390 na 100.000, u Mostaru je situacija još gora i mislim da je žarište trenutno ove epidemiološke situacije u Mostaru i Konjicu. Ostali gradovi manje-više imaju standardnu incidencu, nešto malo više bolesnika. I u ostalom dijelu Hercegovine zamjetan je značajan rast novooboljelih. Vidi se po broju hospitaliziranih, u bolnici su kapaciteti prošireni. Nažalost idemo prema scenariju iz studenog”, rekao je Arapović za N1, istaknuvši kako se ne poštuju mjere koje postoje te da bi trebale biti i oštrije.

“Najveći je problem što se maske ne nose u zatvorenom. Problem je što se naš narod ne osjeća dužnim da nešto mora poštovati ako se ne udari po džepu. Jedino rješenje kontrole su kažnjavanje. Epidemiologija je vojna disciplina i ako to izgubite, onda gubite kontrolu nad virusom i to se događa u našoj državi, ali i državama u regiji”, rekao je Arapović.

U Travniku pri kraju COVID kapaciteti

Apeli stižu i iz Javne ustanove Bolnica za plućne bolesti i TBC Travnik iz koje su upozorili građane SBŽ da je došlo do eksplozivnog rasta broja Covid-19 oboljelih pacijenata, te je u ovoj bolnici u nedjelju bilo smješteno ukupno 119 pacijenata od ukupno 134 postelja kojima raspolaže ova ustanova.

“Pri tome je svaki dan sve veći broj pacijenata koji se upućuju u našu ustanovu na prijem ili preglede te se isti mole na strpljenje kod dolaska i imaju u vidu navedene činjenice. Bolnica čini i činit će sve da prevladamo ovu tešku situaciju budući da se uz sve navedeno i sve veći broj naših uposlenika razbolijeva, tako da smo angažirali dodatne medicinske kadrove kako bi svima pružili potrebnu pomoć”, navode iz Bolnice za plućne bolesti Travnik.

Iz bolnice apeliraju na građane da smanje kretanje na najnužnije, izbjegavaju veća okupljanja, posjete i koriste zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom prostoru uz obvezne mjere higijene ruku.