BIH DNEVNI Politika

TRGOVSKA GORA I RADIOAKTIVNI OTPAD: Dok se bh. političari bore za žitelje ‘samo na papiru’, Hrvatska konkretizira planove – odlagalište 2025. godine

Piše: Dragan Bradvica

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Hrvatske nedavno su održali zajedničku sjednicu. Da politika u BiH nije takva kakva je sve to bi bilo samo za pohvali ali iz svega se opet izrodio samo jedan veliki promašaj. Još jednom se pokazalo kako jedna ozbiljna, europska država kakva je Republika Hrvatska rješava nesuglasice sa uništenom, razvaljenom i državom punom političara koji su sami sebi dovoljni i za fotelje spremni i u pakao.

Naime, i prije samog održavanja zajednice došlo je navodno do određenih trzavica jer ministri iz Republike Srpske nisu željeli sudjelovati na sjednici ukoliko ne bude točke o odlaganju radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore. Točka se na kraju našla na sjednici ali se samo još jednom pokazalo kako to ide kada imate ozbiljnu državu koja gura državni interes, a s druge strane one kojima je svetinja samo osobni i stranački interes. Narodi i žitelji u BiH su dobili samo privid kako ih političari štite, a Hrvatska nekoliko dana kasnije poslala jasnu poruku što misli o stavovima bh. političkih (kvazi)elita.

Pripreme i izgradnja

Tijekom 2025. godine planira se početak izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori u općini Dvor, a početak rada centra predviđen je za 2026., rečeno je u nedjelju Hini u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske.

– Dosadašnji istražni radovi i mjerenja na lokaciji ne ukazuju na moguće negativno rješenje u studiji utjecaja na okoliš, ali kao konačnu potvrdu prikladnosti lokacije Čerkezovac za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada pričekat ćemo analizu i interpretaciju provedenih istraživanja u sklopu studije, čiji rezultati će biti javno dostupni, kažu u Ministarstvu.

Studija će, ističu, propisati mjere zaštite okoliša kojima se sprječavaju negativni utjecaji prilikom rada skladišta radioaktivnoga otpada. U toku je izrada sigurnosnih analiza i idejnog projekta za potrebe ishođenja lokacijske dozvole, a ministarstvu je predan zahtjev za određivanje sadržaja studije utjecaja na okoliš.

Tijekom ožujka proveden je javni postupak određivanja sadržaja studije utjecaja na okoliš, koji uključuje prikupljanje mišljenja i komentara javnosti i nadležnih tijela Hrvatske i BiH. U Ministarstvu je u tijeku analiza zaprimljenih mišljenja, početak izgradnje centra planiraju tokom 2025. dok je planirani početak rada predviđen za 2026.

Na lokaciji su završeni istražni radovi i određivanje nultog stanja radioaktivnosti u okolišu, u sklopu kojeg je postavljena mjerna stanica za mjerenje ambijentalne brzine doze. Seizmološke stanice postavljene su na lokaciji centra te na lokacijama Rujevac i Pobrđani i uključene su u hrvatsku mrežu seizmografa i akcelerografa Seizmološke službe RH.

Također je osiguran prijenos podataka u realnom vremenu Seizmološkoj službi u Zagrebu i Republičkom hidrometeorološkom servisu u Banjoj Luci.

No, Ministarstvo upozorava kako se ‘nakon sastanaka s BiH stranom može zaključiti da ne postoji niti najmanja spremnost za dokazivanje da projekt neće imati utjecaja na okoliš, bez obzira što svi stručni argumenti, kao i preliminarni rezultati istražnih radova, ukazuju da ne postoji prekogranični utjecaj tokom redovnog pogona skladišta’.

Plenković: Hrvatska autonomno donosi odluku

Podsjećanja radi, hrvatski premijer Andrej Plenković je 20. lipnja na zajedničkoj sjednici hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH poručio da će Hrvatska primijeniti najviše sigurnosne standarde pri izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada. Lokacija odlagališta je na ‘brdovitom, nenaseljenom području na kojemu bi se skladištio nizak i srednji radioaktivni otpad iz NE Krško’, rekao je Plenković. Ustvrdio je da se radi o otpadu ‘koji vrlo malo zrači’, poput zaštitne odjeće, rukavica, krpa i sl, a neće se skladištiti istrošeno nuklearno gorivo, koje pripada visokom radioaktivnom otpadu.

– Kad bi neko stajao 365 dana, 24 sata ispred zida tog odlagališta, ne bi primio nikakvo zračenje. Ono bi bilo znatno manje od bilo kakvog zračenja za vrijeme leta iz Europe u Ameriku, tvrdi Plenković.

Na pitanje o odabiru lokacije odlagališta i blizini granice s BiH, premijer je istaknuo da odluku o tome Hrvatska donosi autonomno. No, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH StašaKošarac iz redova SNSD-a najavio je da će tražiti podršku EU za pronalazak nove lokacije odlagališta.

VEZANO

NVO traži formiranje ekspertnog tima za problem odlaganja nuklearnog otpada Hrvatske

urednik

Hrvatska ide ka izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori

urednik

O TRGOVSKOJ GORI Magazinović: Hrvatski eksperti s naše strane imaju saveznike

urednik