BIH DNEVNI

Tužiteljstvo BiH uklonilo lažnu vijest o avionskim bombama u Grudama

Piše: V.S.Herceg

Prošlotjedna vijest o “70 avio-bombi” pronađenih u Grudama, u jednoj od četiri pogona nekadašnje, mostarske tvornice ‘Soko’, a danas privatiziranoj i novoj tvrtki ‘Autoherc’ koja proizvodi filtere za pročišćavanje zraka od prašine, odjeknula je ne samo u BiH, nego i u medijima u regiji.

Međutim, uskoro se uspostavilo da je posrijedi lažna vijest koju je Tužiteljstvo BiH uklonilo sa svoje službene web stranice, bez ikakvog pojašnjenja i isprike prema javnosti.

Nema jedne od najbombastičnije vijesti Tužiteljstva

Čak 70 avionskih bombi – pronalazak koji zvuči uistinu nevjerojatno, bilo bi najveće otkriće naoružanja u poslijeratnoj BiH. Međutim, mediji su otkrili da se radi o nevjerojatnom skandalu – umjesto 70 avio bombi pronađeni su bezopasni lanseri bez elektronike i punjenja, doslovno, staro željezo.

Zbog toga je Dnevni list Tužiteljstvu BiH već 17. lipnja uputilo upit što su konkretno istražitelji našli u spomenutoj tvornici te, ako nisu nađene avio-bombe kako se to već prije izvijestilo, hoće li se Tužiteljstvo ispričati javnosti zbog uznemiravanja i širenja lažnih vijesti kao i hoće li Tužiteljstvo demantirati svoju vijest o pronalasku avio bombi ili će demantirati medije koji su istražili i otkrili kako se radi o lanserima te na koncu, je li utvrđeno porijeklo pronađenih predmeta i kako se istraga dalje nastavlja ili je obustavljena?

Unatoč inzistiranju na odgovorima, iste ni do danas nismo dobili. Međutim, kao dokaz da se uistinu radilo o lažnoj vijesti iz Tužiteljstva BiH je – nešto drukčiji izgled slijeda objavljenih vijesti na službenim stranicama ove pravosudne institucije gdje ove, najbombastičnije (doslovno) vijesti  od 16. lipnja više nema.

Uklanjanje “spektakularne” vijesti o pretresu u Grudama i pronalasku avio bombi proteklo je u tišini, bez isprike i pojašnjenja, dok se istodobno u javnom prostoru i medijskim servisima može pronaći vijest o “70 pronađenih avio bombi u Grudama”.

Otvaraju se vrlo ozbiljna pitanja

Podsjetimo, kako je izgledala izvorna vijest koju je Tužiteljstvo uklonilo: “U skladišnim prostorima jednog poduzeća, pronađena je veća količina avio-bombi, čija nabava, držanje i promet, građanima nikako nije dozvoljena. Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici Federalne uprave policije, FUP, vrše pretrese jednog poduzeća na području općine Grude.

Prema dostupnim informacijama, u skladišnim prostorima navedenog poduzeća, nalazi se veća količina avio-bombi, čija proizvodnja, nabava, držanje i promet, građanima nikako nije dozvoljena. Na lokaciji pretresa prisutni su i specijalno obučeni policijski djelatnici za kontra-diverzijsku zaštitu, radi potrebe deaktiviranja eksplozivnih sredstava.

Postupajući tužitelj koordinira rad ovlaštenih policijskih djelatnika na terenu, u okviru predmeta za kazneno djelo -Neovlašten promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene iz članka 193. Kaznenog zakona BiH. Tijekom dalje istrage, bit će utvrđeno porijeklo i namjena pronađenih avio bombi, kao i svi drugi elementi potrebni za potpuno rasvjetljavanje ovog kaznenog djela. U ovom predmetu ostvarena je značajna suradnja sa građanima i lokalnom zajednicom. Rad na predmetu intenzivno se nastavlja”.

No, ovo otvara vrlo ozbiljna pitanja: Tko je zakazao u informiranju Tužiteljstva, tko je “stručnjak” koji je zaključio da se radi o avio bombama i koji je bi povod za sve navedeno i hoće li poduzeće koje se našlo na udaru javnosti tužiti Tužiteljstvo zbog objave lažne vijesti, a koju su prenijeli brojni mediji i hoće li itko snositi odgovornost za nevjerojatno diskreditiranje institucije Tužiteljstva BiH?