DNEVNI

Tužiteljstvo i SIPA u zgradi Vlade FBiH

Tim tužitelja Tužiteljstva BiH i pripadnici SIPA-e trenutno se nalaze u zgradi Vlade FBiH. Kako saznaje N1, vrše se pregledi dokumentacije u vezi sa aferom Respiratori.

Podsjetimo, jučer je Vlada Federacije BiH suspendovala direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka.

Odluka je donesena na sjednici, a nakon afere “Respiratori” koja je uzbrukala javnost. Njegove poslove preuzet će dosadašnji pomoćnik Mustafa Kadribegović.

Solak će biti suspendiran dok se ne okonča istraga koja se vodi zbog nabavke 100 respiratora iz Kine, od kojih je 80 uvezeno putem poljoprivrednog gazdinstva “Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, a koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća.

Ranije, SIPA je pretresala i prostorije FUCZ-a, a vještačenjem je utvrđeno da respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među kojima su i pacijenti zaraženi korona virusom.

Tužiteljstvo BiH preuzelo je istragu.

Jedan istražitelj Tužiteljstva BiH provjeravao je danas dokumentaciju u zgradi Vlade FBiH u vezi sa spornom nabavkom respiratora iz Kine. Kako je potvrđeno Feni iz Ureda premijera, dokumentacija je pregledana u kabinetu direktora Ureda premijera Federacije BiH. Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić je u ovom trenutku jedino mogao reći da su „tužitelji iz tužiteljskog tima na terenu“.

VEZANO

Ganibegović o aferi ‘Respiratori’: Sastanak sa Solakovim advokatom nije bio ni tajan ni nezakonit

urednik

Vlada FBiH se danas bavila stanovima

urednik

SOLAK I HODŽIĆ UHAPŠENI: Što će biti s Novalićem?

urednik