DNEVNI ZDRAVLJE

U BiH cijepljeno samo 4,2% stanovnika

MOSTAR, 8. travnja (FENA) - U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u četvrtak je počelo masovno cijepljene građana, a trebalo bi biti procijepljeno stotinjak osoba. (Foto FENA/Mario Obrdalj)

Brojke ukupno cijepljenih i vakcina pristiglih u cijeloj Bosni i Hercegovini potpuna su misterija. Iako, ne postoji jedinstven državni sistem evidencije svake vakcinisane osobe, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine prikuplja podatke sa tri nivoa. Prema tim podacima, do sada je u BiH potpuno cijepljeno 4,2 posto stanovnika.

‘Na osnovu posljednjih podataka kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, zaključno sa 22. junom 2021. godine, u Repulici Srpskoj 150.000 osoba je primilo prvu dozu, a više od 70.000 osoba drugu dozu vakcine protiv COVID-19, u Federaciji BiH je 138.155 osoba primilo prvu dozu, a 63.760 osoba drugu dozu te u Brčko distriktu 5.582 osoba je primilo prvu dozu, a 3.016 osoba drugu dozu. Prema navedenom, u Bosni i Hercegovini je primijenjeno ukupno 430. 513 doza svih cjepiva.’- rečeno je za N1 iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kako bi bilo jasno koliko je stanovništva u našoj državi uopćee imunizirano, izraženo u procentima obje doze primilo je tek 4.2 % osoba, dok je jednu dozu primilo njih oko 9,2% .

Podsjetimo, kolektivni imunitet u jednoj državi se postiže sa 70% cijepljenih.