BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Posljednja presuda suda iz Strasbourga idealna za kampanju: U BiH je legitimna samo pljačka!

Piše: D. Lukić, [email protected]

Posljednja presuda Europskog suda za ljudska prava bit će posve iskorištena za izbornu kampanju sve do sljedećih i lokalnih i općih izbora. Pitanja diskriminacije, legitimnog predstavljanja, autentičnih predstavnika, persona non grata i sličnih ‘izraza’ će ponovno uskrsnuti i dominirati javnim prostorom, a to neće biti dobro ni za koga u ovoj opljačkanoj državi.

Već jučerašnji dan u kojem su ključni višegodišnji politički protagonisti totalno zagadili javnost novim prepucavanjima i prijetnjama dovoljan je pokazatelj u kojem pravcu će se kretati retorika Željka Komšića, Dragana Čovića, Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Trojke.

Istina je da se nitko tu ne želi baviti suzbijanjem nikakve diskriminacije. Jedini, isključivi cilj je zauzimanje što jače pozicije moći koja donosi kontrolu procesa, a to ukratko znači – kontrola novca! 

Dakle najobičniji kokošarski lopovluk. U BiH je legitimno samo pljačkanje, a lideri koji konstantno trabunjaju jedni protiv drugih, huškaju, šire mržnju, su legitimni predstavnici mafijaških udruženja koja se (ne)kriju iza imena političkih stranaka.

Dosadašnje presude, pa i ova posljednja, mogu se sprovesti u djelo, ali to nikome nije u cilju. Zar nije bolje laprdati naivnom građanstvu gluposti o ugroženosti, legitimnosti, autentici…, umjesto objašnjavati zašto su nam plaće mizerija, zašto ne postoji životni standarad (nije loš već uopće ne postoji), zašto nas poslodavci kradu, zašto je korupcija ozakonjena, zašto zdravstvo propada, zašto se pravosuđe bavi glupostima, zašto smo najzagađeniji u Europi… Teško je nabrojati sve probleme stanovnika BiH. Zato im je lakše podvaliti strah i mržnju.

Istina je da je na ‘zapišanim teritorijama’ diskriminiran svaki čovjek koji nije nekako uvezan sa ‘strankom’, ili barem sa ‘šefom stranke’. Tamo gdje vlada HDZ jadan je onaj Hrvat koji nije ‘uvezan’, tamo gdje vlada SDA jadan je onaj Bošnjak koji ne može doprijeti do ‘šefa’, o situaciji pod kontrolom SNSD-a ne treba trošiti nijednu riječ, jer bi po novom ‘zakonu’ mogli završiti na sudu ili čak i u zatvoru.

U cijeloj BiH je ogromna populacija diskriminiranih po različitim vrstama – politička, radna, seksualna, teritorijalna… Diskriminacija je svuda. Praktički, jedini koji nisu diskriminirani su upravo oni koji uporno trabunjaju o ugroženosti, legitimnom predstavljanju, autentičnim predstavnicima i sličnim gluparijama. 

To ja lako i dokazati. Primjerice, neka svaki onaj politički kokošar koji je jučer davao ‘mišljenje’ o posljednjoj presudi danas javno objavi svoju imovinu, pa neka se dokaže kako ju je stekao. Hajde pokažite gdje su Vam apartmani, tko ima bazene u kućama i ispred kuća, gdje su stanovi po Europi, pa i ‘šire’, gdje su vam djeca zaposlena i gdje je njihova imovina?

Gdje su vam zaposlene žene i ljubavnice? Gdje vam radi bliža i dalja rodbina? Pojedincima bi se moglo postaviti i pitanje ‘gdje kupujete drogu’ i ‘gdje idete u kurvarluk’?

Gdje je ta pravda u BiH? Nema je! Neće je nikad biti sve dok s nama upravlja mafija. A upravlja!