DNEVNI

U Federaciji BiH u srijedu Dan žalosti

Vlada FBiH donijela Odluku da Dan žalosti bude proglašen isti dan kad i u drugom entitetu kako bi poštovanje ubijenima bilo odato isti dan na teritoriji cijele BiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike danas je na hitnoj sjednici Vlade Federacije BiH donesena Odluka o proglašenju srijede, 16. augusta 2023. Danom žalosti u Federaciji BiH zbog trostrukog ubistva i ranjavanja isto toliko ljudi u Gradačcu.

Naime, kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada FBiH čekala je Odluku Vijeća ministara BiH o proglašenju Dana žalosti, a kako je izostalo usvajanje te inicijative na Vijeću ministara sazvana je hitna sjednica Vlade FBiH na kojoj je usvojena Odluka o proglašenju dana žalosti u Federaciji.

Vlada FBiH vodila se time da se Dan žalosti obilježi na teritoriji cijele države isti dan, a obzirom da je Republika Srpska za Dan žalosti proglasila srijedu, odlučeno je da Dan žalosti u FBiH također bude u srijedu. Na taj način, uprkos ne proglašavanju Dana žalosti na nivou države, isti će biti obilježen na teritoriji oba entiteta u srijedu, 16. augusta 2023. 

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Tradicionalno, mediji Dan žalosti ispoštuju prilagođavanjem svojih programskih šema u skladu s prilikom, a na javnim mjestima dozvoljeno je organizovanje i održavanje kulturno-zabavnih programa, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Nikšić nakon odluke

Federalni premijer Nermin Nikšić oglasio se na društvenim mrežama nakon što je danas Vlada FBiH donijela odluku da utorak bude dan žalosti zbog trostrukog ubistva u Gradačcu.

“Tragedija u Gradačcu, potpuno sam siguran, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kao čovjek, kao otac duboko suosjećam i još jedanput izražavam najiskrenije saučešće porodicama stradalih”, napisao je Nikšić na Facebooku.

Kako je dodao, proglašavanje dana žalosti je najmanje što mogu učiniti “u iskrenoj nadi kako nikada više za tako nešto neće biti potrebe”.

“Kao premijer obećavam maksimalno zalaganje u preduzimanju svih mjera koje bi mogle dovesti do suzbijanja nasilja u porodici. U našoj zemlji se, nažalost, tragedije i silom prekinuti ljudski životi koriste za ubiranje jeftinih političkih poena kao i za dokazivanje nacionalne pripadnosti i čega sve ne. Ono čemu smo svjedočili posljednjih dana, politizacija, prozivanja, ubiranje političkih poena na mrtvim ljudima, da ne kažem vaganje težine nesreća i vrijednosti života, neću ovom prilikom komentarisati iz poštovanja prema žrtvama”, poručio je federalni premijer.

Također, dodao je, neće ovom prilikom komentarisati ni današnje glasanje u Vijeću ministara, potpuno uvjeren kako je to svjesno urađeno da bi se pokazalo kako su entiteti iznad države.

“Igre i igrice nikada, ali nikada neće biti dio moje politike, bez obzira koliko me neki ljudi, čak i dobronamjerni, pokušavali uvjeriti kako je bitna percepcija javnosti. Ako sam nekoga povrijedio time što ništa nisam komentarisao ili što sam čekao hoće li Vijeće ministara usvojiti odluku bez potrebe da se to prebaci na entitetski nivo, iskreno se izvinjavam. Niko ne može garantirati da se ovakve stvari neće ponoviti, ali vam ja, kao premijer, obećavam da ću uraditi sve što je u mojoj moći da se ovakve tragedije spriječe”, zaključio je Nikšić.