DNEVNI

U HERCEGOVINI ‘SRBOFONIČNI VANDALIZAM’? Tko uklanja ćirilicu s prometnih znakova?

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH najavili su formiranje radne grupe koja će obići teren i napraviti analizu o uništavanju prometnih znakova na ćirilici u Hercegovini.

Na ovu pojavu, ukazao je Branislav Borenović (PDP), zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i nazvao je “srbofobičnim vandalizmom”.

Kaže da se isto dešava i na putevima prema Neumu, da se dodaje i slovo “U”, čime se veliča ustašluk.

Borenović je u parlamentu rekao da su ga kontaktirali mnogi građani zabrinuti ovom pojavom u Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Livanjskoj županiji.

“Nevjerovatno je da je čak u pojedinim naseljima, općinama i gradovima u ova tri kantona vjerovatno lokalna vlast prelijepila ćirilićna nazive i na taj način pokazala svoj odnos prema zvaničnom službenom pismu u ovoj zemlji, koje je obavezno da se koristi. Vjerujte da je ovo pitanje koje mnogi ljudi i građani s pravom postavljaju i zato očekujem od vas jedan konkretan, adekvatan odgovor, kako bismo išli u pravcu rješavanja nečega što izaziva jedan ozbiljan problem kod ljudi”, naveo je Borenović, prenio je portal Klix.

Ministarstvo prometa odgovorilo je Borenoviću da je ovo pitanje u nadležnosti Vlade FBiH, županijskih vlada i poduzeća koja upravljaju putevima, ali su, uprkos tome, rekli da će se angažirati.

A, analizu će poslati entitetskim ministarstvima.