DNEVNI Mostar

U Mostaru obilježen Dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom danas je obilježen u Mostaru u dvorani Univerzitetskog centra “Midhad Hujdur – Hujka”. Sunčane sportske igre organiziralo je Udruženje Sunce, a kako je istaknula predsjednica Erna Topuz, igre su bile inkluzivnog karaktera uz sudjelovanje partnerskih škola s područja Grada Mostara.

– Uz nas su predstavnici organizacija osoba s invaliditetom i naravno osobe koje su se zabavile i družile, te pokazali da mogu jednako sudjelovati u svim segmentima društva, ističe Topuz.

Inkluzija je moguća!

Vjeruje kako će igre biti inspiracija mnogima, te da će prihvatiti druge i drugačije, prihvatiti različitosti, osobe s invaliditetom kao ravnopravne i omogućiti im da ravnopravno sudjeluju u bilo kojim društvenim segmentima života.

– Vjerujem da će iduće godine sve biti na višoj razini i da će sudjelovati još više škola, te da nećemo biti ograničeni. Bez obzira, dragog srca krećemo u ovo, Sunčane sportske igre moraju trajati i sjajiti, zaključila je.

Koalicija “Zajedno smo jači“ ove godine je odlučila da obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, bude drugačije, opuštenije, i u duhu inkluzije, uz zabavu i Sunčane sportske igre.

Cilj inkluzivnih igara bio je pokazati da je inkluzija moguća i kako je potrebno kontinuirano raditi na promicanju prava osoba s invaliditetom, te jačanju njihovih kompetencija i dostojanstva.

Odlukom Ujedinjenih naroda, iz listopada 1992, 3. prosinca je proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, a Komisija za ljudska prava UN-a, pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje ovog datuma, kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Na početku zabavnom dijelu programa nastupila je najmlađa postava Plesnog studija Mo Stars koja se predstavila koreografijom “Slon Trupko“.

Uslijedio je nastup učenice petog razreda Muzičke škole Lene Masleša, koja je izvela kompoziciju “Don se Karilos“, Žorža Pernabuka, te još jedna točka Mo Starsa – koreografija “Dama“. Na kraju su se nazočnima obratili sudionici Igara Saša, Majda, Zlata, Julija, Adis i Đana.

Pomogli brojni

Organizaciju Sunčanih igara pomogli su Nastavnički fakultet Univerziteta Džemal Bijedić, te partnerske škole uključene u projekt Sunca – Srednja medicinska škola, Druga gimnazija Mostar i Politehnička škola, te Javno preduzeće Mosport, Plesni studio Mo Stars, te Muzička škola Mostar.

Da bi manifestaciju učinili ljepšom, boljom i svečanijom, sredstva su osigurali i donatori – Europska unija i Caritas, kroz projekt – Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključenje osoba s invaliditetom  i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Moderator je bio profesor Nastavničkog fakulteta Rijad Novaković, koji je osmislio Igre. Po završetku igara, Komisija je zbrojila bodove, te za kraj proglasila najbolje, uz dodjelu medalja i zahvalnica. Na samom kraju sudionici su se družili uz zakusku restorana Lonato.

N. K.

VEZANO

Eurowings nastavlja letove iz Mostara

urednik

NOVI VAPAJI SANJE MILAS: Pomozite, sada je i otac loše!

urednik

Zrinjski: Od nedjelje u Sv. Martinu

urednik