DNEVNI Mostar MUZIKA

U sjajnoj atmosferi održani programi prvog dana Mostar Blues & Rock Festivala

Mostarke i Mostarci, ali i veliki broj posjetilaca iz drugih zemalja, na nekoliko sati je zaboravio paklene vrućine koje ovih dana vladaju u gradu na Neretvi. 

Zavjesu su podigli iskusni domaći bluzeri, grupa Blues Caravan. 

Radi se o bendu sastavljenom od provjerenih svirača bluesa, koji su na svojim nastupima uspjeli snimiti dovoljno materijala za dupli album, a svoj sinoćnji nastup su izveli rutinski, završavajući sa legendarnom, i po mnogima himnom bluesa, Stormy Monday. 

Nakon njih, odmah pozdravljeni aplauzom, na pozornicu izlaze Mostar Sevdah Reunion. 

Bili su u pravu svjetski magazini koji su im zaljepili etiketu balkanskog pandana bluesu. 

Znalački odabran repertoar, veliko sviračko iskustvo, fantastičan vokal i komunikacija sa publikom, karakteristike su njihovog nastupa. 

Pored predstavljanja numera sa novog albuma Lady Sing the Balkan Blues, prisutni su uživali u izvedbama njihovih najpopularnijih radova.  

Završnica prve festivalske večeri pripala je američkom gitaristi Philip Sayce-u. 

Philip Sayce je gitarista, pjevač, tekstopisac, izvođač i producent koji je svojim snimcima više puta obarao rekorde Billboard-ove top liste.  

Dijelio je binu sa ZZ Top-om i Deep Purple-om, svirao u Jeff Healey Bandu,  i s pravom ga smatraju jednim od najboljih gitarista svijeta. 

Tako je i izgledao i zvučao njegov nastup – svjetski.  

Baraži gitarskih rifova, povremeno prekidani fantastičnom blues percepcijom, uz pratnju izvrsnog benda, izmamili su ovacije publike. 

Bitno je spomenuti da je Philip Sayce u Muzičkom centru Pavarotti održao izuzetno posjećenu radionicu za mlade gitariste. 

Večeras, na drugoj večeri Mostar Blues & Rock Festivala, vidjet ćemo čak četiri benda. 

Prvi su Sunnysiders, pobjednici hrvatskog Blues Chalenge-a, zatim sjajni američki gitarista Dudley Taft sa svojim bendom, pa Susan Santos, nagrađivana gitaristkinja iz Španije i za kraj legendarna Yu Grupa. 

Prodaja ulaznica vrši se u OKC „Abrašević“, a cijena dnevne ulaznice je 20KM.