DNEVNI

Uborak je najbolja slika današnjeg Mostara

Aktivisti okupljeni oko Udruge “Jer nas se tiče” vratili su se na ulice s transparentima, s tim što su ovog puta umjesto kroz najugroženija naselja u Bijelom Polju i Vrapčićima, defilirali u samom centru Mostara, nezadovoljni prije svega što ni za predstojeći listopad Središnje izborno povjerenstvo nije raspisalo lokalne izbore, a na koncu i zbog činjenice da se gotovo ništa ne radi ni na rješavanju njihovog decenijskog problema. Smeće se i dalje, bez obzira na izostanak okolinske dozvole, deponira na Uborak, a vladajući su nedavno otišli i korak dalje, pa su priredili iskop nove jame koja će ako se dovede do kraja spojiti dvije postojeće, te omogućiti odlaganje smeća još izvjesno vrijeme na ovom lokalitetu.

Sudovi ništa ne rade

Aktivista Nijaz Hodžić tvrdi kako današnja vlast u Mostaru ne želi donositi odluke u korist građana, pravdajući to nepostojanjem Gradskog vijeća.

– Zanimljivo je i kako istovremeno donose i mogu donositi odluke koje su u njihovom interesu. Na deponiji se trenutačno izvode radovi bez tendera, prethodnih najava, suglasnosti stanovništva, odnosno suglasnosti nadležnih ministarstava i institucija. Podsjetit ću i na ranije tužbe protiv odgovornih, kao i da sudovi dosad ništa nisu uradili po ovom pitanju. Ostala nam je nada kako će se iz vrha Federacije konačno pokrenuti postupak, kazao nam je.

Da se radi o nelegalnim radovima, tvrdi i predsjednik Udruge Omer Hujdur.

– Nemaju dozvole! Rade iskope sa svih strana, tu je i folija… Mi čekamo reakciju federalnog inspektora Ejuba Salkića, koji je pred vratima deponije obećao da do nove gradnje neće doći, sve dok se ne riješe aktualni problemi. Očekujemo sad njegovu reakciju. Ukoliko vlast ne reagira, reagirat ćemo mi, i to na način kao i ranije, poručuje.

Vjeruje i kako u Mostaru danas postoji snaga koja radom i aktivizmom vlastodršce može natjerati na kompromis za izbore u Gradu.

– Poručujemo im i ovim putem da nećemo dozvoliti nove četiri godine mraka. Svakomu je jasno što proživljavamo ovdje oko deponije. To je ustvari vjerna slika današnjeg stanja u ovom gradu. Vrijeme je da konačno kažemo da je dosta, navodi dalje.

U Federalnom ministarstvu okoliša i turizma potvrđuju kako su od članova Udruge “Jer nas se tiče” primili pismenu obavijest o novim radovima na deponiji, u kojoj je prije svega zatražena žurna reakcija nadležnih. Upit je proslijeđen inspektorima, a na izvješće se i dalje čeka. U Ministarstvu ne znaju o kojim je konkretno radovima riječ. Ministrica Edita Đapo posljednjih je dana u istupima navodila kako nije zaprimljeno službeno obavještenje o radovima, odnosno da je moguće da se radi o korekcijama ili prepravkama na deponiji.  

Sveprisutno bezvlašće

Aktivistkinja Amna Popovac s druge strane navodi kako su stanje na Uborku, pa i posljednja događanja na deponiji tek vjeran pokazatelj bezvlašća “sveprisutnog u Mostaru”.

– Građani nemaju nikakva prava, dok se otuđeni centri moći ponašaju kao da imaju i ona koja im ni u ludilu ne bi trebala ili smjela pripasti. Građevinari bliski vladajućim strukturama, primjerice, bez problema dobijaju građevinske dozvole, dok se građani uzaludno bore za zaštitu od zagađenja životne sredine. Kažu nam kako bez Vijeća ne mogu odvojiti neku od parcela u vlasništvu Grada, da bi se tu napravila nova deponija prema standardima koji su postavljeni makar u našoj zemlji. Ono što danas imamo na Uborku protivno je svim standardima, a 4. prosinca prošle godine je podsjećam istekla i okolinska dozvola, tako da imamo potpuno bespravnu stvar. Nije ovo samo lokalni problem. Ovo je problem cijelog donjeg sliva Neretve, smatra Popovac.

Podsjećamo i kako je u tijeku izrada studije za nove predložene lokacije za regionalnu deponiju. Rad na iznalasku novog lokaliteta ustvari je i ključ za mir među aktivistima, što bi u konačnici značilo i ulice grada bez smeća, a deponiju bez blokada.D. A.

VEZANO

Dok traje medijski rat, u tišini se dogovaraju fotelje

urednik

Blagajci sutra puštaju Bjeloglavog supa

urednik

PACIJENTI TRPE: Kaos u bolnicama, loša komunikacija liječnika i ostalih uposlenika

urednik