DNEVNI Posao ZDRAVLJE

Udruga “Pravi put” usmjerena na humanitarne i poduzetničke aktivnosti

Udruga “Pravi put” iz Gruda počela je s radom 2015. godine, djeluje prvenstveno na području Hercegovine, ali i Srednje Bosne, Sarajeva, Banja Luke te surađuje s Republikom Hrvatskom, Vladom RH i Srbijom. Iza sebe ima pozitivne i uspješne aktivnosti, a najviše se odnose na humanitarni rad i unaprjeđenje utjecaja u poduzetništvu.

Udruga je postigla zavidne rezultate, čemu svjedoči i nekolicina nagrada koje je dobila predsjednica udruge Žana Alpeza. Naime, Alpeza je između ostalog, dobitnica specijalne nagrade za razvoj individualne Filantropije u BiH, The Balcan Awards 2019, nagrade  “Dama godine 2018.” za rad, stvaralaštvo i doprinos u nekoliko država regije, nagrade od Američke agencije za razvoj i Interventnog fonda za žensko poduzetništvo za najbolju poslovnu ideju…

Podjela hrane, higijenskih potrepština

Kada je riječ o humanitarno socijalnim aktivnostima, na početku tekuće godine organizirali su šestu božićno-novogodišnju akciju prikupljanja potrepština za KBC Mostar (Klinika za psihijatriju).

Nakon toga, povodom Uskrsa, provedena je akcija prikupljanja higijenskih potrepština, osobito pelena za odrasle, uz inozemnu donaciju koja je podijeljena u svim gradovima i općinama u ZHŽ-u.

-Često dobivamo upite za pelene, pa koristimo ovu prigodu da pozovemo sve one koji mogu i žele da pelene doniraju u Centre za socijalni rad, Crveni križ i slično. Koronavirus je, nažalost, doprinio tome da je potražnja za njima još veća, pogotovo u onim obiteljima s više djece, u kojim su stare i nemoćne osobe, nezaposleni, kazala je za Dnevni list predsjednica Udruge “Pravi put” Žana Alpeza.

Zajedno s Crvenim križem grada Mostara i pučke/javne kuhinje, početkom ljeta su donaciju pasteriziranog kruha ovoj ustanovi podijelili u više navrata. Isto tako, kruh s rokom trajanja od 30 dana podijelili su i Centru za socijalni rad Posušje.

-Početkom svibnja pa nadalje imali smo podjelu hranu u mjesnim zajednicama od Gruda, Širokog Brijega, Ljubuškog…Također, Udruga je odlučila podijeliti određenu količinu knjiga Knjižnici Ljubuški, OŠ Grude te do kraja godine planira donirati knjige  još nekim školama. Dosad je donirano više od 300 knjiga, kako bismo pružili podršku svima onima koji vole čitati, jer je pisana riječ zapravo nešto što uvijek u nama ostaje, istaknula je Alpeza.

Suradnja s udrugama, pojedincima…

Udruga “Pravi put” pomaže i ostalim udrugama, od Udruge roditelja djece s posebnim potrebama „PUŽ“ Livno, Udruge „POMOZI.BA“ Sarajevo, Udruge osoba s invaliditetom općine Posušje, Doma za starije Domanovići Čapljina, Udruge roditelja s posebnim potrebama „Nada“ Tomislavgrad, do puno obitelji kojima je potrebna pomoć, ne samo materijalna.

-Uvijek možemo uputiti nekome lijepu riječ, obići nekog starijeg susjeda ili susjedu, nekoga tko je bolestan. Takvim ljudima, po dosadašnjim iskustivma, i lijepa riječ znači puno. Koristim ovu prigodu da zahvalim svima, pojedincima, udrugama i tvrtkama koje su dale svoj doprisnos kroz sve humanitarne akcije. Do kraja godine provest ćemo još akcija prikupljanja hrane, higijenskih potrepština i ostalog, kako bismo mogli  obradovati potrebite za božićne i novogodišnje blagdane, zaključila je Alpeza.