BIH DNEVNI DOM

Ukida se PDV-a na kupnju prve nekretnine?

Piše: Dragan Bradvica

[email protected]

Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine na čelu sa Srđanom Amidžićem ima namjeru pokrenuti postupak za izmjene i dopune Zakona o porezu čime bi uveli porezne olakšice, odnosno oslobađanja od plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sve punoljetne osobe.

– Ministarstvo financija i trezora BiH ima namjeru pokrenuti postupak za izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kao i pripadajućih podzakonskih akata. Ove aktivnosti u vezi sa izmjenama i dopunama zakona bi imale za cilj uvođenje porezne olakšice, odnosno oslobađanja od plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sve punoljetne osobe – fizičke osobe. Uzimajući u obzir pozitivne efekte ovakvih mjera u zemljama regije, smatramo da slične prakse trebamo implementirati kroz izmjene i dopune Zakon o porezu na dodanu vrijednost i u našoj zemlji. Također, cijenimo da bi ovakva zakonska rješenja imala višestruke efekte na ekonomiju, ali i demografiju BiH i njenih entiteta, naročito u izazovnim vremenima kakva nas očekuju, navode iz ministarstva.

Kako bi išla procedura?

Amidžić precizira kako je namjera je da svako punoljetno lice sa prebivalištem u BiH ima pravo da podnese Zahtjev na povrat PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine, a koja nije bila ranije u prometu (samo novoizgrađene nekretnine).

– Ova olakšica podrazumijevala da su kupci oslobođeni, odnosno da imaju pravo na povrat PDV-a koji se odnosi na 40 metara kvadratnih stambenog objekta za kupca i dodatnih 15 metara kvadratnih za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na oslobađanje, povrat za kupovinu prvog stana, rekao je Amidžić. Pojednostavljeno kazano, na 100 tisuća maraka svako tko bi na ovaj način rješavao svoje stambeno pitanje imao bi oko 14.500 maraka uštede, kaže Amidžić

– Ovo oslobađanje bi se odnosilo samo na fizičke osobe koja nisu imala nekretninu u vlasništvu od određenog datuma, recimo 2006. godine, što je uvjetovano i evidencijama koje se vode u javnim registrima nepokretnosti, pojašnjava on.

Treba naglasiti da bi se ovo pravo moglo iskoristiti samo jednom u životu, tako da se roditelji mogu odlučiti da ne iskoriste ovo pravo za svoju djecu, kako bi djeca kada odrastu imala pravo na oslobađanje/povrat PDV-a za 40 m2 pri kupovini vlastitog stana, umjesto za samo 15 m2 u roditeljskom stanu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH bi u tehničkom smislu zaprimala Zahtjev, zatim provjeravala ispunjenost uvjeta za povrat PDV-a, pa isti odobravala nakon provedenog i završenog upravnog postupka, donošenjem Rješenja.

Dodikova ideja

Amidžić je rekao da je ovaj prijedlog upućen na razmatranje ministarstvima financija Republike Srpske i Federacije, UNO BiH, te Odjeljenju za makroekonomsku analizu UNO BiH. Ovo je, kaže, sustavna mjera, koja podrazumijeva smanjenje javnih prihoda. Procjene su kako bi primjerice samo RS ovakvim izmjenama izgubila oko 50 milijuna maraka proračunskih prihoda godišnje, ali da bi taj iznos bio nadoknađen kroz potrošnju i povećanje gospodarske aktivnosti.

Ukoliko ne bude bilo političke volje za ovakvu mjeru, kaže, podijelit će s javnošću i tu informaciju, pa objašnjenja prepustiti onima koji nisu pružili podršku.

Amidžić je napomenuo da je ovu ideju ranije pokrenuo predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik.

VEZANO

Amidžić: Izmjenama Zakona o PDV-u više od 6.200 obveznika imat će olakšicu

urednik

Amidžić: Apsolutna neracionalnost u dostavljanju budžetskih zahtjeva za 2024. godinu (VIDEO)

urednik