DNEVNI Mostar Politika

Umjesto za IZIS, 2,7 milijuna maraka za primarnu zdravstvenu zaštitu

Na sjednici Skupštine, održanoj 1. veljače ove godine, zastupnik HDZ 1990 Ivan Odak uputio je zastupničku inicijativu o prebacivanju 2,7 milijuna KM, a koji su bili namijenjeni za održavanje informacijskog sustava IZIS. Umjesto novca za Integrirani zdravstveni informacijski sustav (IZIS), zastupnik Odak traži da se taj novac usmjeri na usluge primarne zdravstvene zaštite. Ova inicijativa dolazi u jeku izbijanja afere u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a upravo oko navedenog informacijskog sustava.

Prioritet

– Tražim da se s financijskog koda 821 500, dio sredstava u iznosu od 2,7 milijuna KM u Financijskom planu ZZO-a HNŽ-a za 2023. godinu, namijenjenih za implementaciju e-zdravstva, obvezno prebaci na financijski kod 613 941, usluge primarne zdravstvene zaštite u koju također ubrajamo i hitnu medicinsku pomoć, naveo je županijski zastupnik HDZ 1990 Ivan Odak.

– Zavod je već poništio natječaj za e-zdravstvo, a smatram da je prioritetnije sredstva usmjeriti u primarnu zdravstvenu zaštitu jer već postoji medicinski informatički sustav koji dobro funkcionira, pod nazivom IZIS. Iz gore navedenog, smatram da žurno treba preusmjeriti sredstva, inicijativa je zastupnika ‘Devedesetke’.

Nedvojbeno je kako bi navedeni novac itekako dobro došao za unaprijeđenje primarne zdravstvene zaštite, ali pitanje je i održivosti informacijskog sustava Zavoda, oko kojeg se sada “lome koplja”.

Kako je Dnevni list ranije pisao, IZIS je skraćenica za Integrirani zdravstveni informacijski sustav, a ZZO je posao informatizacije zdravstvenog sustava još 2012. povjerio tvrtki Cuspis d.o.o. te je ista imala pravo na održavanje i nadograđivanje postojećeg sustava, a sklopljeni ugovori vrijedni su više od dva milijuna KM.

Međutim, nastali su problemi kada vlasnik tvrtke Vinko Kojundžić, prema njegovim navodima na nagovor Bošnjaka, nije želio sudjelovati u stvaranju paralelne tvrtke za održavanje sustava gdje bi se unosan biznis dijelio ‘fifty-fifty’. Bošnjak ove Kojundžićeve tvrdnje naziva lažima i obmanama javnosti, a u tijeku je i sudski postupak između Zavoda i Cuspisa.

Afera

Afera je eskalirala nakon napada na zaposlenika Kojundžićeve tvrtke, a čiji je glavni akter Bošnjakov sin. Vinko Kojundžić, vlasnik Cuspis-a informatičke tvrtke koja je surađivala sa Zavodom Zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a, izričito tvrdi kako je bivši direktor Zavoda, Rade Bošnjak izravno upleten u nastajanje dva informatička poduzeća čiji su zaposlenici, kako navodi direktor Cuspis-a, iskopirali njegov software.

S druge strane, sam Bošnjak tvrdi da se “iza predstavljanja tobožnjeg zaštitnika zakonitosti i prava u interesu građana ove županije”, stoji Kojundžićeva “borba za osobne interese i ostanak u ugovornom odnosu sa Zavodom jer je isti bio sudionik i novoga natječaja”. Bošnjak tvrdi kako je posrijedi obmanjivanje javnosti, a konačan epilog o ovoj milijunskoj aferi i odgovoru čiji je IZIS, kao i je li bivši ravnatelj ZZO-a inicirao formiranje tvrtki koje su izrađivale paralelan IZIS s namjerom da njegovo servisiranje višestruko više naplaćuju od Zavoda – dati će sud. A. B.