DNEVNI

UPLAŠENI LIDERI: Nadaju se da će drugi val Covida-19 odgoditi izbore?

Nesporno je da je prevažno izabrati članove Središnjeg izbornog povjerenstva sukladno  zakonskim propisima i važećim procedurama, a još bi uvjerljivije bilo kada bi ti izabrani  nestranački dužnosnici bili moralni i pravni uzori od stanovitoga povjerenja cjelokupne  zajednice.  

Nažalost, u vladavini partokracije u našoj zemlji je nemoguće imenovati neku osobu, a da je se ne veže za neku političku opciju što se eto na najgrublji način dogodilo sa imenovanjem novoga saziva SIP-a. Ne govori se o njihovom znanju, poštenju i pravnom autoritetu nego o gubljenju ili zadržavanju utjecaja pojedinih političkih stranaka na izborni proces u državi. 

‘Čiji si ti!?’

Sarajevski minder se naslađuje i likuje što je iz SIP-a protjerana ‘osovina zla’ Dodik i Čović, i naravno, ne smeta im što, jednako opaka nacionalna stranka SDA, i dalje vodi vražije kolo oko izbora u BiH. Čelnici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik su u znak osvete i odmazde blokirali nekoliko važnih procesa u zemlji i traže da se procedura izbora članova Središnjeg izbornog povjerenstva vrati u državni Parlament na doradu i ponovnu proceduru. 

Paralizirano je usvajanje državnog proračuna, bez čega nema sredstava za financiranje lokalnih izbora. Oni su dakle, pod velikim znakom pitanja. Međutim, najmanje se očekivalo da se Središnje izborno povjerenstvo već na startu novog mandata postavi apsolutno nedoraslo zadaći i dopusti da svojim nesmotrenim potezima bude uvučeno u političke spletke koje kreiraju tri najmoćnije stranke u državi. 

Međustranački prijepor oko zakonitosti i legitimnosti izbora članova SIP-a, preglasavanjem u Zastupničkom domu Parlamenta BiH će razriješiti sudovi nadležni za odluke vezane za SIP i, kako pravna zajednica sugerira, tu nema kršenja zakonske procedure jer je Parlament apsolutno nadležan za izbor članova SIP-a.

To su u neku ruku priznali i dužnosnici HDZ-a BiH koji ovih dana javno proglašavaju propast državne parlamentarne većine i partnerstva sa SDA, jer ih je Bakir Izetbegović navukao na nasapunanu dasku i zaobišao i očekivanim dogovorima oko tih imenovanja. 

Mlin na vodu Čoviću i Dodiku

Zakon je grubo prekršio SIP kod donošenja odluke o odgodi općinskih izbora za više od, zakonom propisanih, 30 dana i time su diskreditirali izborni proces i uveli ga u strašnu pravnu anarhiju. Ako to potvrdi i Sud BiH, grubo poigravanje s Izbornim zakonom bi morali skončati žestokim kaznama za grešnike.

Članovi Središnjeg izbornog povjerenstva, ako imaju trunke morala i savjesti, morali bi odmah dati ostavke ili biti smijenjeni. Oni su u konačnici svojom odlukom usmjerili vodu na mlin Draganu Čoviću, Miloradu Dodiku pa i čelniku SBB-a Fahrudinu Radončiću koji   silno osporavaju njihov legitimitet.

S takvim skandaloznom zakonskom mrljom ovaj saziv Središnjeg izbornog povjerenstva više nema povjerenja od strane društvene zajednice i birača i mora se maknuti. Nema niti jednog ozbiljnog pravnog stručnjaka koji nije uvidio grubi incident s Izbornim zakonom.  

Takva pravna lakrdija ne smije se amnestirati Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda bošnjačkog naroda, Vanji Bjelici-Prutina i Jovanu Kalabi, članovima srpske nacionalnosti, zatim Željku Bakalaru i Vladi Rogiću iz reda Hrvata, te Ireni Hadžiabdić pripadnici tzv.ostalih.

-Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz listopada, pa sada imate datum iz studenoga, sačekat ćemo pet, šest, 10 dana da vidimo da li će još nekih datuma biti pomalo sarkastično likuje stožernik Dragan Čović, svjestan da mu ova smijurija ide na ruku.

-Izborni zakon dozvoljava odgađanje izbora do 30 dana, a  SIP ih je odgodio za više od 40 dana, secirao je pravni ekspert i zastupnik Damir Arnaut.

Smišljeno izmišljanje afera


Pravna blamaža SIP-a oko raspisivanja lokalnih izbora potpuno je zasjenila brojne kriminalne afere i skandale izrođene u razdoblju pandemije koronavirusa i brutalne borbe za ljudske živote.

Izmišljanje novih afera kako bi zaravnali one stare i odvukle osudu zgrožene javnosti je oprobani recept namazanih vladajućih mešetara. Kako god se zarotiraju silne raščlambe oko toga kome odgovara odgoda lokalnih izbora, a kome ne, dođe se do vrlo pojednostavljenog i logičnog zaključka, vladajućim strankama, SDA, SNSD-u, HDZ-u BiH, DF-u i SBB-u je itekako stalo da se na općinske izbore ne izlazi, makar u ovoj godini, jer se plaše odmazde birača i izbornih vješala.

Strahovi lidera

Posebno se izbornog potopa plaši SDA Bakira Izetbegovića, koja je na zadnjim općinskim izborima u više gradova i općina bila surovo kažnjena od svojih dojučerašnjih članova, a na vrhuncu pandemije upravo su članovi njezine stranke osumnjičeni za jeziva  zločinačka kriminalna djela. 

Uz to Izetbegovićevu stranku potresa, samo prividno, zamaskirana afera ‘Asim’ i iščekuje se najavljena mučna rasprava početkom lipnja ove godine.

Željko Komšić i njegov DF su na utabanom putu političke eutanazije zbog izdajničkog dila s nacionalističkom SDA, kao i Fahrudin Radončić kojeg neki sumnjivi krugovi i pojedinci iz SDA prate u stopu, čak i u gepeku osobnog vozila i na raskošnom imanju.

Milorad Dodik i njegov SNSD su također ‘iskoristili’ uvođenje izvanrednoga stanja za  bogaćenje, ali i za skandale poput sulude kupovine neuporabljive bolnice. Prividno je možda Dragan Čović iz krize izašao neočešan, bez dubljih ožiljaka kriminala, barem to nije isplivalo u javnosti.

 Ali, u političkom smislu HDZ BiH je totalno prespavao pandemiju, čast pojedincima u kriznim stožerima, i totalno je obesmislio ulogu Hrvatskog narodnog sabora.

Stvarni život stanovnika BiH se odvija u lokalnim zajednicama i on je ubijen od strane odnarođene vlasti. Erupcija kriminala i skandala, sumnjive odluke kriznih stožera, diskriminacija ljudi, slom ekonomije i depresija koja nas čeka su grijesi vladajućih struktura koji bi morali biti kažnjeni na općinskim izborima. Njima izbori ne odgovaraju.J. S.

Izetbegović nagovijestio, SIP proveo


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon zadnjeg sastanka s američkim veleposlanikom u BiH Ericom Nelsonom i šefom Delegacije EU-a u BiH Johannom Sattlerom, održanog 20. svibnja, na određeni način nagovijestio da će se Lokalni izbori 2020. godine održati 15. studenoga i indikativno je i mnogo toga govori da je katastrofalna potvrda SIP-a stigla sa sjednice održane već 23.svibnja.
Politički analitičar Srećko Latal ističe kako je izvjesno da će odgađanje izbora ponovno biti najavljeno ukoliko do kraja lipnja ne bude usvojen državni proračun, vjerojatno i neće, ali da će se tehnički nedostaci lako prevazići ukoliko bude političke volje.

-Izbornim zakonom je predviđeno da se izbore može odgoditi ako na određenom izbornom mjestu ili u izbornoj jedinici nije moguće provesti izbore na dan kad se održava redovne izbore. U zakonu jasno stoji da to može, s tim da se ti odgođeni izbori moraju obaviti najranije sedam a najkasnije mjesec dana nakon dana redovnih izbora. Stoga mi nije jasan datum odgode, 15. studeni, jer SIP je mogao organizirati izbore i prije no što istekne mjesec dana. Kada je u pitanju financiranje izbornih aktivnosti, država nije ispunila svoju obvezu. Ono što kod mene stvara zabunu je ovo odlaganje izbora, jer znamo da je u travnju SIP BiH uputio prijedlog dopuna Izbornog zakona BiH koje bi omogućile odlaganje izbora u slučaju elementarnih nepogoda, a to nije prošlo parlamentarnu proceduru. Sada odjednom ne treba mijenjati Izborni zakon BiH a onda se odlaže izbore temeljem jednog članka kojeg se može ekstenzivno tumačiti, riječi su Vehida Šehića, bivšeg člana Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH i predsjednika Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”, koja nadgleda izborne procese u BiH.

Neshvatljivo pasivna oporba

Na koncu potpuno je neshvatljiva pasivnost i promatračka uloga oporbenih stranaka. Bilježi se tek poneka blaga sporadična opaska na poigravanja vladajućih stranaka. Zašto  netko nije, primjerice, zatražio da se izbori održe ranije od zakonskog roka, u srpnju ili kolovozu, ako se već želi mijenjati Izborni zakon. Sve upućuje da tada neće biti opakog COVID-a 19 za razilku od sredine studenog, mjeseca kada epidemiolozi već upozoravaju i strahuju od drugoga vala. Nije isključeno da ugroženi i uplašeni vlastodršci računaju na pomoć i toga zla.

VEZANO

DODIK: Prije će Inzko otići odavde no što će meni zabraniti ulazak u EU

urednik

Milorade, spriječi svoju kćerku da pravi najveći klaster u RS (VIDEO)

urednik

Dodik: Pokušati naći nekog sličnog Radončiću

urednik